Hlavní obsah

Polsko - Rusko 1:1Poláci vybojovali druhou remízu, Rusko tak ještě nemá jistý postup do čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Dzagojev 0 : 1
57. Blaszczykowski 1 : 1
Záznam online reportáže

Varšava
Aktualizováno

Fotbalisté Polska uhráli na domácím EURO 2012 druhou remízu, s favorizovaným Ruskem vybojovali v atraktivním duelu výsledek 1:1, přestože sborná měla v úvodu zápasu navrch a ujala se vedení. Rusové nevyužili možnost dostat se jako první tým do čtvrtfinále, o postup ještě musí bojovat s Řeckem. Polákům patří ve skupině třetí místo a v přímém souboji o postup se utkají v sobotu s Českou republikou.

Foto: ČTK/AP

Jakub Blaszczykowski a Rafal Murawski se radují z vyrovnávacího gólu proti Rusku

Článek
Fotogalerie

Rusko poslal v prvním poločase do vedení Alan Dzagojev, který se při výhře 4:1 nad českým výběrem trefil dvakrát. Po přestávce vyrovnal kapitán Jakub Blaszczykowski a zajistil svému týmu stejný výsledek jako v úvodním duelu s Řeckem.

Před startem problematického utkání se v centru Varšavy střetli fanoušci obou zemí, které mají složité politické vztahy a rovněž se potýkají s radikálními fotbalovými příznivci.

Trenér Polska Franciszek Smuda udělal v základní sestavě dvě změny od utkání s Řeckem. Rybuse v záloze nahradil defenzivnější Dudka a "vykartovaného" brankáře Szczesného podle očekávání zastoupil Tytoń. Rusko nastoupilo v totožné sestavě jako v prvním zápase.

První velkou šanci měli na Národním stadionu v sedmé minutě Poláci. Obraniak našel z trestného kopu obránce Boenische, který hlavou trefil jen nohu gólmana Malafejeva. Za čtyři minuty pak jeho branku přestřelil tvrdým halfvolejem útočník Lewandowski. Povedenou dvacetiminutovku dokonce domácí zakončili gólem z pohledné akce, ale střílející Polanski stál v ofsajdovém postavení.

Dzagojev se potřetí trefil

Rusové se dlouho nedostávali do přímého ohrožení soupeřovy branky, v několika náznacích minul prostor mezi třemi tyčemi opět nepřesný Keržakov. Ve 37. minutě se však hosté dočkali, když Aršavinův trestný kop zakončil přesnou hlavičkou nepokrytý Dzagojev. Ofenzivní záložník si připsal třetí zásah na turnaji a dostal se do čela tabulky střelců.

Polsko mohlo hned na začátku druhého poločasu srovnat, ale Lewandowskému chyběl v pokutovém území krok a jeho střelu z úhlu si posléze pohlídal vyběhnutý Malafejev.

Hned poté, co přečíslení Rusů zkazil nepřesnou finální přihrávkou Aršavin, Smudovi svěřenci vyrovnali. V 57. minutě převzal Piszczekovu přihrávku jeho spoluhráč z Dortmundu Blaszczykowski a umístěnou ranou z hranice šestnáctky nedal Malafejevovi nárok.

Po druhém gólu se hra otevřela a oba týmy měly slušné šance. Polský gólman Tytoń neměl problém s Dzagojevovým slabým pokusem, na druhé straně vychytal Polanského dělovku z úhlu Malafejev. Na konci zápasu měli mírnou převahu domácí hráči, ale zápas do vítězného konce už nedovedli. Kvůli zranění musel předčasně ze hřiště jejich záložník Polanski.

Trenér Polska Franciszek Smuda byl rád, že jeho mužstvo zůstalo ve hře o postup ze skupiny. "Přál jsem si, abychom neprohráli a to se mi splnilo. Byl to dobrý zápas. Hráči ze sebe vydali všechno. Ne všechno bylo dokonalé, ale chyby se jednoduše stávají," řekl.

Podle kapitána a střelce vyrovnávacího gólu Blaszczykowského tým ukázal opravdovou sílu. "Proti silnému ruskému soupeři jsme ukázali, že jsme schopni hrát dobrý fotbal. Věřím, že si ve Vratislavi proti Čechům dokážeme zajistit historický postup," řekl záložník Dortmundu a ocenil skvělou podporu domácích diváků.

Kapitána ruského týmu Andreje Aršavina mrzel horší druhý poločas. "Hráli jsme velmi otevřený fotbal, čímž jsme nabídli Polsku možnost protiútoků a oni ji taky využili. Byli jsme trochu unaveni a už nebyli schopni vyvinout takový tlak, jaký bychom chtěli," uvedl středopolař Zenitu Petrohrad.

EURO 2012 , skupina A
Polsko - Rusko 1:1on-line
Branky: 37. Dzagojev - 57. Blaszczykowski
Polsko: Tytoń - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka (73. Mierzejewski), Polanski (85. Matuszczyk) - Blaszczykowski, Murawski, Obraniak (90.+3 Brožek) - Lewandowski. Trenér: Smuda.
Rusko: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Zyrjanov - Dzagojev (79. Izmajlov), Keržakov (70. Pavljučenko), Aršavin. Trenér: Advocaat.

Reklama

Související témata: