Hlavní obsah

Čechům pomohlo i Kadlecovo tričko s Přibylem, obránce už ho nesundá

dos, zp, ram (Vratislav)Sport.cz

Neholí se, všemožné rituály vyznávají. Ale kdo ví, možná nejmocnějším zaklínadlem druhého zápasu české reprezentace na fotbalovém EURO 2012 bylo, že si obránce Michal Kadlec vzal pod dres bílé tričko s nápisem „Lukáši, nikdy nezapomeneme!“ jako památku na zesnulého druhého muže Sparty. Veledůležité tři body za výhru 2:1 nad Řeckem tak putovaly rovnou do nebe. „Teď už tričko s Příbou nesundám,“ slíbil obránce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadelc se raduje z vítězství nad Řeckem v tričku se vzpomínkou na zesnulého funkcionáře a bývalého komentátora Lukáše Přibyla

Článek
Fotogalerie

Děkovačku s českými fanoušky si ve Vratislavi užili náramně. Tím spíše, že po porážce 1:4 s Ruskem byli na odpis. O to větší důvod, aby si Michal Kadlec vykračoval po hřišti jako páv v bílém tričku se vzkazem do nebe.

„Proti Rusům jsem ho pod dresem neměl, což byla asi zásadní chyba. Trička nechal před zápasem v Irsku vyrobit Tomáš Sivok. Dneska ho neměl, protože by mu bylo teplo. Ale já už ho na šampionátu nesundám. Je to smutné, na druhou stranu nám tričko přineslo štěstí," líčil Kadlec.

Bonusy Hübschman nesbírá

K největším hrdinům zápasu patřil defenzivní záložník Tomáš Hübschman. Nejenže byl v černé práci bezchybný, navíc jako bonus adresoval Jiráčkovi přihrávku na první gól.

„Nejsem tenista, ani golfista, abych sbíral bonusy. Já hraji kolektivní sport. Když budeme vyhrávat, klidně ať se za celý zápas nedotknu balónu a budu si dělat jen svou černou práci," culil se záložník. „Bylo pochopitelně klíčové, že jsme se brzy dostali do dvoubrankového vedení a že se do gólových akcí zapojilo několik hráčů, kteří se tak hned na začátku utkání chytili. To nám v premiéře proti Rusku chybělo," srovnával Hübschman.

Rosický nedohrál a neví, jestli bude fit

Radost z vítězství mužstvu kalí zranění Tomáše Rosického. Kapitánovi se dařilo a předfinální přihrávkou se podílel na druhém gólu Václava Pilaře. Do druhé půle však už nenastoupil, před přestávkou se několikrát držel za achillovku.

„Nebyl jsem schopen dohrát. Teď neumím říct, jestli budu připraven na další zápas s Polskem. Sice jsem chtěl hrát dál, ale lékaři mi to nedoporučili," krčil rameny při odjezdu ze stadiónu. „Bylo to nezaviněné. Udělal jsem ostrý pohyb a najednou ucítil achillovku. Pak jsem hrál v podstatě na jedné noze, abych dohrál alespoň poločas," vysvětlil Rosický.

Jednoznačně moje chyba, hlásil Čech

Hodně si vydechl brankář Petr Čech, na jehož vrub jde po nedorozumění s Tomášem Sivokem jediný inkasovaný gól.

„Jednoznačně moje chyba," uznal vítěz Ligy mistrů. „Do toho centru jsem všechno chytal. I po gólu, co přilétlo do vápna, jsem v klidu posbíral. Cítil jsem se velice dobře. Udělal jsem jedno špatné rozhodnutí, kdy jsem řekněme hekticky chtěl chytit míč, který přilétl do vápna," líčil zlý okamžik, který mohl mužstvo přijít draho.

„Myslel jsem si, že Gekas poběží se mnou a bude chtít být v souboji se mnou. Chtěl jsem tam být hekticky rychle, zbytečně jsem si přiběhl strašně blízko k Tomášovi. Křikl jsem na něj, ať zůstane stát. Jeho reakce byla skvělá. To já udělal chybu," opakoval Čech.

Reklama

Související témata: