Hlavní obsah

Od dvacáté minuty jsem hrál na jedné noze, mračil se kapitán Rosický

Radek Malina, VratislavPrávo

Vypadalo to na pořádnou lapálii. Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický skončil v poločase úterního souboje s Řeckem, který Bílkův mančaft vyhrál 2:1. Rosický odehrál jen 45 minut, z toho 25 minut s bolestí achillovky. "Od dvacáté minuty jsem hrál na jedné noze," tvářil se kysele po zápase. Středeční vyšetření ale neodhalilo vážnější problém a kapitánův sobotní start proti Polsku je tak stále ve hře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický a řecký útočník Giorgios Samaras.

Článek

Kapitán českého elitního výběru odstoupil už v poločase úterní vítězné bitvy, aniž by bylo patrné, co se stalo. Mezi fanoušky se tak hned vyrojila mračna spekulací. K autobusu se po duelu s Řeky šoural se zachmuřeným výrazem. „Mám problém s achillovkou. A nevím, jak to bude dál,“ posteskl si borec, jenž se před šampionátem dlouho dával dohromady po zranění lýtkového svalu, které utrpěl v posledním utkání anglické ligy v dresu Arsenalu. Aby byl fit, musel vynechat oba přípravné duely české reprezentace před turnajem, kdy coby soupeři stanuli hráči Izraele a Maďarska.

Proti Rusku byl ale Rosický nachystaný. Nechyběl ani v základní sestavě proti Řecku. Ale do druhé půle už nenastoupil. „Jeden z Řeků mě nakopnul, udělal jsem ostrý pohyb a pocítil velkou bolest,“ vyprávěl Rosický. „Prakticky od dvacáté minuty jsem hrál na jedné noze. Dohrál jsem alespoň poločas.“

Nechtěl nechat spoluhráče ve štychu

Nemínil spoluhráče nechat ve štychu a chtěl nastoupit i do druhé půle. „Moc jsem chtěl hrát i po přestávce, ale fyzioterapeut Pavel Kolář mi řekl, ať to nedělám,“ připustil Rosický, že stav bolavé achillovky nebyl dobrý.

Po vyšetřeních ve vojenské nemocnici už mohl být veselejší. Lékař českého týmu Petr Krejčí potvrdil, že šlacha není poškozená. "Na pětasedmdesát procent by měl nastoupit," uvedl doktor. Sám Rosický doplnil v odpoledním programu ČT4 z Vratislavi, že místo je stále bolestivé, ale pokud to jen trochu půjde, proti Polsku nastoupí.

"Ale když jsem nemohl pokračovat, měl jsem velké obavy. Zranění mi trochu zakalilo radost z vítězství nad Řeky," kabonil se Rosický. Gól Gekase, který nahnal českým fanouškům strach o výsledek, neviděl. „Byl jsem v tu chvíli v péči lékaře. Až od sedmdesáté páté minuty jsem vše sledoval v šatně v televizi společně s fyzioterapeutem Kolářem a přiznávám, že jsem trpěl,“ líčil Rosický. Více informací o Rosického a Čechově zdravotním stavu.

Kapitán byl nicméně hrdý, že tým dokázal vítězstvím odpovědět na kritiku po prvním duelu na šampionátu, v němž Rusko rozneslo 4:1 Čechy předvádějící zoufalý výkon. „Myslím, že celý první poločas byl z naší strany velmi dobrý. Nastoupili jsme do utkání hodně aktivně. Přesně podle plánu. Myslím dokonce, že začátek byl podobný jako v pátečním utkání s Ruskem, jen jsme tentokrát byli za svoji aktivitu odměněni góly,“ rekapituloval průběh prvních pětačtyřiceti minut souboje s Řeckem Rosický.

Reklama

Související témata: