Hlavní obsah

Po krvavé řeži Poláků s Rusy zadrženo 180 fanoušků

Varšava
Aktualizováno

Polská policie zadržela ve Varšavě téměř 180 fotbalových chuligánů, kteří se střetli v úterý večer před utkáním Polska s Ruskem na mistrovství Evropy i v jeho průběhu a po něm. Podle varšavského policejního velitelství bylo při potyčkách zraněno kromě několika fanoušků i deset strážců pořádku. Policie rovněž oznámila, že zvýšila ostrahu ruské fotbalové výpravy v polské metropoli.

Foto: ČTK/AP

Těžkooděnci byli už na stadiónu.

Článek

Policisté popřeli zprávu o smrti ruského fanouška, která se ve středu ráno rozšířila v ruských médiích. Zadrženo bylo podle policejního mluvčího Macieje Karczyńského 150 Poláků, 20 Rusů, jeden Španěl a jeden Maďar. Přes třicet lidí strávilo noc na varšavské záchytce.

Karczyński potvrdil, že pro rozehnání rozvášněných fanoušků policie musela použít vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, pepřové bomby a dokonce i psy. Agentury incidenty označily za nejhorší násilnosti, které zatím provázely letošní Euro.

Střety mezi oběma tábory vyprovokovali zřejmě Poláci, kteří s nepřátelskými výkřiky odpálili petardu. Ruští fanoušci reagovali házením lahví. Většinu zraněných mezi fanoušky tvoří Poláci, ošetření potřebovali také dva Rusové a jeden Němec. Žádný z nich není v nebezpečí.

Posílili ostrahu hotelu

Varšavská policie ve středu posílila ostrahu hotelu Bristol v centru hlavního města, kde se ubytovala ruská výprava. V noci na úterý časně ráno před hotelem uspořádal dav polských mladíků hlučné představení, které rušilo odpočinek ruských fotbalistů.

Počet ruských fandů v Polsku je nyní odhadován na 20 tisíc.

Polsko má s Ruskem složité politické vztahy a v obou zemích se také objevují potíže s radikálními příznivci fotbalu. Polský ministr vnitra Jacek Cichocki prohlásil, že rusko-polské utkání znamenalo pro varšavské úřady "největší bezpečnostní problém v jejich historii".

Pro dobu konání ME byly ve Varšavě posíleny policejní oddíly, zvýšily se rovněž kontroly. Během turnaje má na pořádek dohlížet na 6000 policistů. Jejich úkolem je mimo jiné zabránit ve vstupu na stadióny osobám, které ho mají zakázaný, či v den zápasu nesmějí pobývat ve Varšavě. Podle ministra byly také zavedeny přísnější kontroly u vchodů na stadióny, aby se zabránilo vnášení rachejtlí a dýmovnic.

Reklama

Související témata: