Hlavní obsah

Nizozemsko - Německo 1:2Nizozemci na ME podruhé prohráli, Němcům tři body znovu zajistil Gomez

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Gomez 0 : 1
38. Gomez 0 : 2
73. Van Persie 1 : 2
Záznam online reportáže

Charkov/Praha
Aktualizováno

Ani ze druhého zápasu na evropském šampionátu fotbalisté Nizozemska nevyválčili ani jeden bod a před posledním utkáním ve skupině B se krčí na posledním místě tabulky. Nizozemci tentokrát nestačili na Němce, kteří zvítězili díky dvěma brankám Gomeze 2:1. Jediný gól „oranjes“ vstřelil Van Persie. Nizozemci však přesto ještě mají teoretickou šanci na postup ze skupiny, musejí však porazit Portugalce a zároveň spoléhat i na příznivý výsledek druhého duelu ve skupině.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Německý kanonýr Mario Gomez střílí úvodní gól zápasu s Nizozemskem

Článek
Fotogalerie

"Oranjes" byli před turnajem třetím největším favoritem, po druhé prohře jsou ale nyní na pokraji vyřazení. Na Portugalsko a Dánsko ztrácejí tři body a v posledním duelu skupiny proti týmu z Pyrenejského poloostrova jim nemusí stačit ani vítězství. Pokud Dánové budou bodovat s Německem, skončí "tulipány" poprvé od roku 1980 na velkém turnaji už ve skupině.

Nizozemci přitom vstoupili do utkání velmi aktivně a chvíli to vypadalo, že by mohli prohru s Dánskem odčinit. V úvodu většinou drželi míč a po sedmi minutách si vytvořili velkou gólovou šanci. Za německou obranu si na dlouhý míč naběhl Van Persie, trefil ale jen brankáře Neuera.

Němci odpověděli prudkou Özilovou střelou a Stekelenburg mohl děkovat dobře postavené tyči, že neinkasoval. Svěřenci Joachima Löwa se v průběhu první půle rozehráli a zlepšený výkon korunovali v 24. minutě. Schweinsteiger krásně vysunul Gomeze a ten sám před brankářem nezaváhal.

Badstuber trefil hlavičkou jenom brankáře

V 37. minutě mohli Němci zvýšit náskok, Badstuber ovšem hlavičkou ze tří metrů trefil padajícího Stekelenburga. Pojistku tak Löwův celek přidal až o minutu později a opět u toho byla stejná dvojice jako při první trefě. Schweinsteiger kolmou přihrávkou znovu uvolnil Gomeze a útočník Bayernu Mnichov křížnou střelou vylepšil svou bilanci na devět branek za posledních osm soutěžních utkání v německém dresu.

Oranjes po přestávce posílili útok o Van der Vaarta a nejlepšího střelce bundesligy Huntelaara, žádný velký tlak jim to ale nevyneslo. Naopak Stekelenburga dvakrát protáhl stoper Hummels. Nizozemská hra postrádala systém i šťávu a zahrozit dokázal jen Van Persie, ale v 58. minutě ani v druhém souboji s Neuerem neuspěl.

Až v poslední dvacetiminutovce Nizozemci zvýšili tempo a v 73. minutě jim vykřesal naději nejaktivnější hráč Van Persie. Navedl si míč na střed a tvrdou ranou zpoza vápna snížil. I v osmém vzájemném utkání na velkém turnaji tak oba týmy skórovaly. "Oranjes" ožili, ale srovnat už nedovedli.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina B:
Charkov: Nizozemsko - Německo 1:2 (0:2)
Branky: 73. Van Persie - 24. a 38. Gomez. Rozhodčí: Eriksson - Wittberg, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: N. de Jong, Willems - Boateng. Diváci: 37.750.
Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - Van Bommel (46. Van der Vaart), N. de Jong - Robben (83. Kuijt), Sneijder, Afellay (46. Huntelaar) - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.
Německo: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller (90. Bender), Özil (81. Kroos), Podolski - Gomez (72. Klose). Trenér: Löw.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články