Hlavní obsah

VIDEO: A dost! řekla UEFA a za chování fanoušků na ME napařila Rusku třímiliónovou pokutu

Varšava

Evropská fotbalová unie UEFA potrestala Ruskou fotbalovou asociaci pokutou 120 000 eur (přes tři milióny korun), za výtržnosti fanoušků po zápasu s Českou republikou na mistrovství Evropy v Polsku. Několik ruských fanoušků totiž po utkání, které Rusko v pátek vyhrálo 4:1, napadlo personál vratislavského stadiónu.

Foto: Sport.cz

Velký transparent, který rozvinuli ruští fanoušci při utkání s Polskem v hledišti varšavského Národního stadiónu za zvuků ruské hymny

Článek

Násilí na stadiónu ve Vratislavi po utkání Česko - Rusko

UEFA proto okamžitě zahájila disciplinární řízení a ve vyneseném trestu je podmínka, že pokud by nastaly další podobné excesy, Rusko přijde o šest bodů v kvalifikaci příštího mistrovství Evropy v roce 2016. Podmínka vyprší na konci kvalifikace ME.

Už během zápasu se na tribunách objevily nacionalistické plakáty a na hřiště dopadaly petardy. Při dalším utkání ruské reprezentace s Polskem se zase v hledišti varšavského Národního stadiónu objevil velký transparent s nápisem "This is Russia" (To je Rusko).

Obrovský transparent, který polský server sport.pl označil za provokativní, rozvinuli fanoušci v úvodu zápasu za zvuků ruské státní hymny. Vedle nápisu v angličtině zobrazoval i ruského vojevůdce Dmitrije Požarského, který počátkem 17. století vyhnal z Ruska polsko-litevská vojska.

Na chování ruských fandů si podle polského serveru stěžovala mezinárodní organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE), založená v roce 1999 ve Vídni, která bojuje proti projevům nesnášenlivosti na evropských stadiónech.

Reklama

Související témata: