Hlavní obsah

Ženy českých hvězd: Fandíme v dobrém i zlém, jako v manželství

Vratislav

Dva klíčoví muži české fotbalové sestavy z duelu s Řeckem na mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině měli v hledišti výjimečnou podporu. Za Tomášem Hübschmanem, nejlepším hráčem Česka v utkání, a Petrem Čechem, brankářem chybujícím při jediné trefě Řeků, dorazily jejich manželky.

Foto: Radek Malina, Právo

Martina Čechová (vlevo) a Jana Hübschmanová před fan zónou na mistrovství Evropy ve Vratislavi.

Článek

„Dorazily jsme jenom na otočku po vlastní ose. Dětí se doma ujaly babičky. Pokud kluci postoupí, určitě přijedeme na vyřazovací boje,“ vyprávěla Martina Čechová, kterou pojí s Janou Hübschmanovou nerozlučné přátelství stejně jako oba borce sestavy Michala Bílka už od dob, kdy spolu Čech s Hübschmanem působili ještě v reprezentaci do jednadvaceti let.

Tehdy ještě jako přítelkyně vycházejících hvězd českého fotbalu společně vyrazily na první velký turnaj, když sledovaly zlatý triumf na mistrovství Evropy „lvíčat“ ve Švýcarsku 2002. „Poté jsme byly společně na evropském šampionátu v Portugalsku, já vyrazila do Německa na mistrovství světa, ale turnaj v Rakousku a Švýcarsku jsme vynechaly, protože jsme měly malé děti,“ vzpomínala Martina Čechová.

Petr je rád, když přijedu, říká Čechová

Stejně jako Jana Hübschmanová vyráží na zápasy svého miláčka při ligových zápasech pravidelně. „Mě to baví a vím, že Petr je rád, když přijedu,“ říkala žena strážce české svatyně. „Na Ukrajině chodím sledovat utkání Šachtaru v Doněcku pravidelně. Užívám si hlavně to pozitivní,“ líčila Jana Hübschmanová.

Fotbalistům drží palce, byť si uvědomují, že dlouhé setrvání na turnaji znamená krátkou dovolenou. „Vím, že v roce účasti na velkém turnaji je dovolená krátká. S tím jsem si Petra přece brala. Už jsem naprogramovaná,“ usmála se Martina Čechová.

V dresech a pouze s hlasivkami

V hledišti se klidné ženy mění v horlivé fanynky. „Prožívám zápasy hodně,“ přiznala partnerka českého brankáře. „Když jsem byla mladší, nechala jsem se strhnout zápasy víc. Teď už hodně sleduji reakce okolí a vnímám názory fanoušků kolem,“ říkala Jana Hübschmanová. Obě do hlediště při zápasech reprezentace chodí v dresech národního mužstva. Žádné řehtačky či trumpety nenosí. „Vystačíme si s hlasivkami,“ shodly se.

Ani jedna se do hádek s diváky v případě kritiky na jejich partnery nepouští. „Jednak jsem většinou obklopená dalšími manželkami či lidmi z rodiny, ale také si uvědomuji, že by případná reakce nemusela dobře dopadnout,“ culila se Martina Čechová. „Navíc je jasné, že každý si pokaždé najde nějakého viníka případného nezdaru a nemá pak smysl se pouštět do nějakých hádek,“ přitakala paní Hübschmanová.

Kritiku svých miláčků dokáží přijmout. „Rozhodně nezastávám názor, že jsou kluci nedotknutelní. Ale aby někdo schytával kritiku a pískot jako Milan Baroš za celý tým... Jestli jsem fanoušek, tak přece v dobrém i zlém. Tak jako v manželství,“ culila se Martina Čechová, která o výhře nad Řeckem nepochybovala už před výkopem. „Když měl Petr narozeniny, vyhrál s Chelsea Ligu mistrů. A v den druhého utkání reprezentace na šampionátu slavil narozeniny náš syn Damián,“ vysvětlila.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články