Hlavní obsah

Nizozemské tulipány znovu zvadly, přesto se nevzdávají naděje na postup

Nizozemští fotbalisté sice utrpěli ve středu na mistrovství Evropy už druhou porážku, ovšem stále se nevzdávají a věří, že v závěrečném utkání vybojují postup. K tomu ale vicemistři světa potřebují porazit minimálně o dva góly Portugalce a věřit, že Dánsko nebude bodovat proti Německu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nizozemský záložník Nigel de Jong v utkání s Německem

Článek

"Sice nám první dva zápasy nevyšly, ale stále ještě věřím, že máme tolik kvality, abychom zabojovali o postup. Dokud je šance, musíme věřit. To jsem řekl hráčům v kabině," prohlásil po utkání trenér Nizozemců Bert van Marwijk.

Nizozemci měli v letech 2008 až 2011 skvělou bilanci, když prohráli jediný ze 40 zápasů - ve finále mistrovství světa se Španělskem. Jenže nyní se jejich stroj zasekl a z posledních devíti utkání vyhráli jen tři.

"V neděli to bude proti Portugalsku zápas o všechno. Třeba nám to pomůže si vzpomenout na náš fotbal. Nepochopitelně jsme vykolejili z naší cesty, musíme se na ni dostat zpátky a hrát to, co jsme byli schopní v předchozích letech," nabádal spoluhráče záložník Wesley Sneijder.

Gól van Persieho mužstvu pomohl

Jediným pozitivem porážky s Německem je podle hráčů fakt, že snížení Robina van Persieho na konečných 1:2 zvýšilo nizozemské šance. "Naštěstí se nám povedlo dát gól. To znamená, že pokud porazíme Portugalsko o dva góly, stále budeme mít šanci na postup. To je to, na čem nyní záleží a na co se soustředíme. Na ty dva předchozí zápasy musíme zapomenout," řekl útočník Klaas Jan Huntelaar, jenž na turnaji zatím nepotvrzuje pověst obávaného kanonýra.

Se spoluhráči souhlasil také Nigel de Jong, který už nechce zažít pocit porážky. "Je vždy hrozně otravné prohrát a je jedno, jestli je to s Dánskem nebo s Německem. My prostě chceme vždy vyhrávat. Proto uděláme vše pro to, abychom tento pocit už na turnaji nemuseli zažít a odteď už jen vyhrávali. Stále máme šanci, proto musíme zůstat pozitivní a věřit," dodal záložník Manchesteru City.

Němci mají otevřené dveře do čtvrtfinále, schází jim krůček

To Němci mají po středečním vítězství zcela jiné starosti. "Touhle výhrou jsme si otevřeli dveře do čtvrtfinále, jen si je nesmíme nechat v neděli od Dánska zabouchnout před nosem," připomněl trenér Joachim Löw, že v případě prohry s Dánskem a výhry Portugalců by Němci ještě mohli o postup přijít.

Rovněž ocenil, jak jeho tým naplnil předzápasové pokyny a využil nejistoty nizozemské defenzívy dvěma brankami Maria Gomeze. "Věděli jsme, že Nizozemci nejsou silní v obraně při hře jeden na jednoho, a toho jsme využili. Stopeři nechali Mariovi trochu prostoru a on je potrestal," dodal Löw.

Střelec Bayernu Mnichov si vysloužil chválu také od kapitána Philippa Lahma. "Jeho góly byly světová extratřída. Víme, jak je pro nás důležitý, a Mario to jen potvrdil," řekl Gomezův spoluhráč z Bayernu.

Reklama

Související témata: