Hlavní obsah

VIDEO: Klid. Proti Polákům stoprocentně nastoupím, přišel zvěstovat gólman Čech

S dobrou zprávou přišel sám. „Můj start v sobotním zápase s Polskem ohrožen není, stoprocentně nastoupím,“ zahlásil gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech po čtvrtečním dopoledním tréninku na stadiónu vratislavského Slasku, v němž přece jen ještě drobné úlevy měl. Zhmožděné rameno však bude v pořádku, tím si je Čech jistý. „Vždyť máme ještě dva dny,“ potvrdil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech po tréninku fotbalové reprezentace v Polské Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Petr Čech hovoří o svém zranění ramene

Kolem vašeho zdravotního stavu se vyrojila spousta spekulací, po zápase s Řeckem jste dokonce trénink vynechal. Jak jste na tom momentálně?

Měl jsem upravený trénink, ale prošel jsem jím dobře. Jsem spokojen, jak se můj stav zlepšil. Na sobotní střetnutí s Polskem budu stoprocentně připraven.

Chcete tím naznačit, že jste měl nějaké omezení při tréninku?

Chci jen říci, že jsem jím prošel a jsem spokojen, jak jsem odtrénoval.

A co kdyby se s Polskem hrálo už dnes? Mohl byste nastoupit?

To nedokážu říct, ale utkání je na programu až za dva dny, takže budu v pořádku.

A co čtyřiadvacet hodin před utkáním? To už budete naplno trénovat?

Zítra absolvuji normální předzápasový trénink bez jakéhokoli omezení.

Jde o postup do čtvrtfinále, takže je logické, že nastoupit chcete za každou cenu. Ale co kdyby šlo o zápas menší důležitosti? Šetřil byste se?

Na evropském šampionátu neexistují zápasy, v nichž o nic nejde. A navíc každý chce  na EURO hrát a nezmeškat ani minutu. Samozřejmě že bych start zvažoval, kdybych nebyl stoprocentně připravený, protože je pochopitelně třeba užívat rozum, zda týmu pomohu nebo bych mu mohl uškodit, kdybych snad v pořádku nebyl.

Velký otazník se vznášel a vznáší nejen nad vámi, ale i nad kapitánem mužstva Tomášem Rosickým, s nímž jste absolvovali společné vyšetření ve vratislavské vojenské nemocnici. Co vám po lékařských prohlídkách řekl?

Nemohu mluvit za něho, jasné je jen to, že když bude moci nastoupit, na hřišti se objeví. Tomáš je na sto procent odhodlán jít do zápasu a budeme držet palce, aby se cítil dobře.

Zdravotně v pořádku na Poláky budete, ale co psychické rozpoložení? Honí se vám hodně hlavou chyba, které jste se dopustil proti Řecku?

Už na ni ani nevzpomenu. Vyhráli jsme a nějaké reminiscence na duely s Ruskem či Řeckem nám k výhře nad Polskem nepomohou. Proto se koukám je na sobotní střetnutí.

Proti Polsku se v minulosti na jeho půdě české, ba ani československé reprezentaci nedařilo. Nemáte ze statistik obavy?

Pravdou je, že poslední kvalifikační zápas jsme v Chorzowě s Polskem 1:2 prohráli, ale to je historie. Před utkáním s Řeckem nám statistiky také nebyly nakloněny a my ho zvládli.

Poláci hodně spekulují, kterého brankáře by měli postavit. Koho byste jim doporučil?

Být jejich trenérem, dal bych do brány Lewandowského.

Dobrý vtip. Ale když přepnete zase do vážné tóniny, kolik informací o Polácích vy sám máte a jak se na ně chystáte?

Viděl jsem oba jejich úvodní zápasy na šampionátu, podrobně jsem sledoval všechny hráče, kteří by mohli v útočné formaci Poláků nastoupit, mám jasno o jejich pohybu, vybírání prostorů, sledoval jsem podrobně i to, jak zahrávají standardky. Informací mám dost, teď půjde o to realizovat je na hřišti, aby nám utkání vyšlo jako týmu.

Za jisté konstelace vám k postupu do čtvrtfinále postačí remíza. Budete chtít, abyste z lavičky dostávali informace o souběžně hraném střetnutí Řecko - Rusko?

Naše střetnutí s Polskem bude mít své fáze a bude záležet, jak se v něm bude skóre vyvíjet. Pokud nám bude remíza postačovat, samo sebou že budeme potřebovat pokyn, abychom se nepouštěli do bezhlavého útočení a nedopustili se chyby, když ale povedeme, budou informace z lavičky zbytečné, neboť tříbodový zisk nám postup do čtvrtfinále garantuje.

Překvapila vás informace, že navzdory kvalifikačnímu humbuku, k němuž došlo loni v Glasgowě, bylo rozhodování duelu s Polskem svěřeno skotskému rozhodčímu?

Nevěděl jsem o tom, ale všichni rozhodčí pro EURO byli vybíráni s akcentem na mezinárodní zkušenosti a skotský sudí jich má hodně. Proto v jeho nasazení žádný problém nevidím.

Který z týmů bude v sobotu pod větším tlakem? Může se na Polácích negativně projevit, že hrají doma a provází je velké očekávání?

Uvidí se. Jde o zápas, v němž se rozhodne o postupujícím do čtvrtfinále. Když vyhrajeme, máme jistotu, zatímco Poláci naopak vyhrát musí, aby si mohli čtvrtfinále zahrát. Jsou doma, podporu budou mít velkou, ale těžké předvídat, jak se s tlakem vyrovnají. I když na druhou stranu už jde o třetí zápas, takže vědí, jaké to je před vlastními fanoušky hrát. Publikum je požene dopředu a nemyslím, že by jim to svazovalo nohy.

Reklama