Hlavní obsah

Hrát na remízu? To by bylo šíleně riskantní, myslí si Gebre Selassie

Vratislav

Pětadvacetiletý pravý obránce Theodor Gebre Selassie patří v českém týmu k nejpříjemnějším překvapením. Dobře brání a jeho tradiční průniky po pravé straně jsou pro obranu soupeře vždycky nebezpečné. Přihrál na vítězný gól s Řeckem Pilařovi, takže mu ke spokojenosti chybí jen trefa do sítě soupeře... „Byla by to třešinka, ale podstatný je úspěch týmu, nikoliv střelec,“ odmítl další porci slávy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Gebre Selassie na tréninku českého týmu po zápase s Řeckem

Článek

Vždycky dobře naladěný mladík je k sobě hodně kritický. „Vysoké hodnocení po utkání s Řeckem mě těší. Jenže já dobře vím, že můj výkon mohl být ještě lepší. Důležitější ale je, že jsme hráli dobře jako tým a vyhráli. Však se také teď ráno lépe vstává než po zápase s Rusy,“ pravil. Nad poznámkou, jestli by při svých ofenzivních choutkách nechtěl rovnou zůstat v útoku, zakroutil odmítavě hlavou... „Rozhodně ne. Baví mě chodit dopředu ze zadní pozice, po lajně, když to soupeř nečeká.“

Z velkých fotbalových jmen také nemá žádný respekt. „A proč bych měl? Žádný strach nemám, jsou to také jen lidi. Nemohu se jich bát, to by bylo špatné. Naopak je musím donutit, aby oni hlídali mne,“ konstatoval v pohodě.

Nepřátelských reakcí se nebojíNadcházející zápas s Polskem bere jako své zatím největší utkání kariéry. „Doufám, že dopadne stejně dobře jako duel proti Řecku a postoupíme. Viděl jsem utkání Poláků s Ruskem. Máme o nich dostatek informací. Nebude to jednoduché. My jsme z videí jejich zápasů vyčetli, jak na ně hrát. Oni určitě také o nás mají dostatek informací,“ nechtěl prozradit nic bližšího.

„Mohli jsme si asi společně přát, aby náš vzájemný zápas byl jen o prvním a druhém místě. Půjde ale pro oba o všechno. Lidé tady určitě budou fandit svým, ale nějakých nepřátelských projevů se neobávám,“ konstatoval Gebre Selassie.

Myšlenku, že by se dalo hrát na remízu, která by českému týmu za určitých okolností stačila, naprosto odmítá... „To by bylo šíleně riskantní. Musíme hrát na vítězství. Třeba v posledním ligovém zápase v lize s Plzní nám také stačila remíza. Nakonec jsme ji ukopali, ale na nerozhodný výsledek se hrát opravdu nedá, protože můžete inkasovat v samém závěru a už není čas s tím něco udělat.“

Rasisty neřešíZatímco v utkání s Ruskem ho fanoušci soupeře rasisticky uráželi, Řekové prý byli slušní. „Žádné urážky jsem neslyšel. Sice se snažím je nevnímat, ale na trávníku se to nedá přeslechnout. UEFA s rasismem bojuje, bude případ z prvního zápasu řešit, podobné urážky se objevily i v dalších utkáních. Já se těmi pokřiky netrápím, nemají vliv na moji hru. Urážet lidi kvůli barvě pleti je v dnešní době nesmysl. Ty lidi nechápu,“ kroutil hlavou.

I když je mužstvo ve Vratislavi už druhý týden, ponorková nemoc prý nehrozí. „Jsme v pohodě. Mám jednolůžkový pokoj jako většina kluků. Když chce být člověk sám, nic tomu nebrání. Jdu se třeba podívat na nějaké filmy nebo na informace o nejbližším soupeři. My jsme ale tým a jsme rádi spolu. V hotelu je herna, máme to kousek do Českého domu, čas tu ubíhá rychle,“ říkal spokojeně. Vzpruhou pro něho jsou i návštěvy rodičů a přítelkyně, kteří zatím byli na všech zápasech. „Je to příjemné, když vím, že jsou v hledišti,“ přiznal Theodor Gebre Selassie.

Reklama