Hlavní obsah

VIDEO: Rosický chce za každou cenu hrát, tým bude trnout do poslední chvíle

Vratislav

Čtvrteční trénink české fotbalové reprezentace na stadiónu Slasku Vratislav ještě zdaleka neskončil, když kapitán národního týmu vyšel z posilovny, opatrně nastoupil do auta a odjel rovnou do hotelu. Jeho problémy s Achillovou šlachou budou mužstvo znervózňovat až do poslední chvíle před sobotním výkopem zápasu s domácím Polskem, který rozhodne o tom, zda Češi na EURO 2012 postoupí do čtvrtfinále, nebo se budou pakovat domů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický a řecký útočník Giorgios Samaras.

Článek
Fotogalerie

Asistent František Komňacký ke zdravotnímu stavu Tomáše Rosického

Gólman Petr Čech má zraněné rameno, ujistil však, že proti Polsku nastoupí. Situace kolem další zraněné hvězdy Tomáše Rosického tak jasná není.

„U Petra se zdravotní stav zlepšuje, u Tomáše uvidíme podle aktuálního vývoje. Bude záležet, jak se bude cítit v pátek den před zápasem a také těsně před ním. Teď je těžké něco předjímat. U Petra je jeho start pravděpodobnější," srovnával lékař týmu Petr Novák po skončení tréninku.

Realizační tým z jeho předpokladů vychází. „Chceme je dát do pořádku oba dva. Ale zatímco u Petra je to hodně pravděpodobné, v případě Tomáše budeme trnout zřejmě až do konce," uvědomuje si asistent trenéra František Komňacký.

„Sedím v kabině vedle Tomáše, takže jeho stav samozřejmě hodně probíráme. Je na něm vidět, jak moc chce hrát. Je ochoten udělat maximum pro to, aby mužstvu pomohl," ujišťuje kouč. „Všichni jsme si vědomi toho, že s Rosickým je hra a pohoda týmu jiná než bez něj. Ale když to nepůjde, musíme si poradit jinak," přemítá Komňacký.

Kapitán musí zvládnout páteční trénink

Druhý z marodů vnímá situaci úplně stejně. „Nemohu mluvit za Tomáše. Jasné je jen to, že když bude moci nastoupit, na hřišti se objeví. Tomáš je na sto procent odhodlán jít do zápasu a budeme držet palce, aby se cítil dobře," konstatoval Petr Čech.

Realizační tým vyznává zásadu, že zdravotní stav zraněných hráčů je třeba otestovat nejpozději na oficiálním předzápasovém tréninku. „Chceme tím předejít nebezpečí, že nedoléčený hráč nastoupí a třeba už v páté minutě musí být střídán," vysvětluje další z lékařů Petr Krejčí.

Češi si trávník Městského stadiónu znovu otestují v pátek v podvečer. „Tomáš se sice cítí lépe než včera, ale přesto musím trochu korigovat středeční prognózu, že na pětasedmdesát procent v pátek proti Polsku nastoupí," nechal se slyšet Krejčí, ale pořád věří, že kapitána dohromady dá.

Spoluhráči se zatím nestresují

„Věřím, že Rosa bude hrát. Je pro mužstvo velice důležitý. Dokázal to i v prvním poločase s Řeckem. Od dvacáté minuty hrál sice na jedné noze, ale hrál tak, jak hrál. Nemá smysl se bavit o tom, jestli je přínosný," má jasno František Rajtoral.

„Věřím, že budou fit oba. Čechíno bude dobrý, start Rosy bude na jeho zvážení," avizuje Tomáš Hübschman. „Každá taková ztráta bolí. Rosa je výjimečný, umí zakončit, dát gólovou přihrávku. Nebylo by to příjemné, ale museli bychom se s jeho absencí vypořádat," přemítá.

Zkušený mazák ze Šachtaru Doněck však na druhou stranu odmítá, že by neúčast Rosického otřásla psychickou pohodou celého týmu. „To zase ne, s tím se musí každý vypořádat. Není důvod se stresovat, ale přijmout situaci tak, jak je. Pak musí druhý hráč udělat všechno, aby to bylo stejné jako s Rosou," poukázal Hübschman.

Reklama