Hlavní obsah

Španělsko - Irsko 4:0Španělé rozebrali Irsko čtyřmi góly, Torres se trefil dvakrát

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Torres 1 : 0
49. Silva 2 : 0
70. Torres 3 : 0
83. Fábregas 4 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Španělska se dočkali své první výhry na mistrovství Evropy. Obhájci titulu na startu turnaje jen remizovali s Itálií, dalšího soupeře z Irska však rozebrali čtyřmi góly, dvakrát se trefil Fernando Torres. Ostrované jsou po druhé prohře jako první ze všech celků turnaje vyřazeni.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Fernando Torres oslavuje gól proti Irsku

Článek
Fotogalerie

Španělé neprohráli s Irskem ani sedmé utkání evropského šampionátu nebo jeho kvalifikace a natáhli svoji sérii bez porážky už na šestnáct soutěžních duelů. Naopak Irové ztratili formu, po čtrnácti zápasech bez prohry před šampionátem nezískali na turnaji ve dvou utkáních ani bod.

Španělský trenér Del Bosque zamíchal s útočnou řadou a na rozdíl od úvodního zápasu s Itálií vrátil do sestavy klasického hrotového útočníka. Šanci dostal Torres a za důvěru se odvděčil bleskurychle. Ve čtvrté minutě vzal váhajícím bekům na hranici vápna míč, odpoutal se od nedůrazně bránícího Warda a prudkou střelou pod břevno otevřel skóre.

Nejlepší střelec ve španělské nominaci se trefil v soutěžním utkání za reprezentaci poprvé od září 2010. I když se většinu sezóny trápil, irského brankáře Givena už letos pokořil v dresu Chelsea proti Aston Ville.

Před Iry stál ve zbytku zápasu velmi obtížný úkol, Španělé totiž na evropských šampionátech ještě nikdy neprohráli, pokud se ujali vedení. Ostrované se snažili, občas otevřeli hru, šance to ale vůbec nepřinášelo.

Úřadující evropský i světový šampion kontroloval hru a do přestávky mohl několikrát pojistit náskok. Torres ale v další šanci po Arbeloově sklepnutí mířil vedle a se štiplavou Iniestovou střelou si poradil Given.

Španělé naplno rozvinuli svůj útočný potenciál po přestávce a znovu se prosadili ve čtvrté minutě poločasu. První střelu ještě Given vykopl, míč ale vyrazil jen k Silvovi, který si pohrál s třemi beky před sebou a přízemním pokusem k tyči skóroval.

Irové sympaticky otevřeli hru, při jejich nejlepší pasáži je ale v 70. minutě ztrestal Torres. Po úniku obstřelil Givena a zaokrouhlil počet reprezentačních gólů na třicet.

Irové inkasovali ve čtrnácti duelech před ME jen třikrát, na turnaji ale obdrželi ve dvou zápasech sedm branek. Španělé jim zasadili ještě čtvrtou ránu, v 83. minutě se po rohu trefil střídající Fábregas. Přesto Iry vyprovázely chorály vlastních fanoušků.

Mistrovství Evropy ve fotbale
Španělsko - Irsko 4:0 (1:0)ON-LINE
Branka: 4. a 70. Torres, 49. Silva, 83. Fabregas. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Portug.). ŽK: Martínez, Xabi Alonso - Whelan, Keane, St. Ledger. Diváci: 39 150.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso (65. Martínez) - Silva, Torres (72. Fábregas), Iniesta (80. Cazorla). Trenér: Del Bosque.
Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady, Whelan (80. Green), Andrews, Duff (76. McClean) - Keane, Cox (46. Walters). Trenér: Trapattoni.

Reklama