Hlavní obsah

Nad Rosickým se nejistota vznáší dál. Budeme trnout do poslední chvíle, přiznal asistent Komňacký

zp, dos, VratislavSport.cz

Zraněný gólman Petr Čech sice do řad české reprezentace klid vnesl, neboť se už cítí v pořádku a sám prohlásil, že v posledním zápase skupiny se do brány postaví, kolem kapitána Tomáše Rosického však panuje krajní nejistota dál. „Budeme trnout až do poslední chvíle, aby hrát mohl, protože s ním v sestavě je hra i pohoda v mužstvu úplně jiná,“ přiznává Bílkův asistent František Komňacký.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér František Komňacký

Článek
Fotogalerie

Závěrečný duel ve skupině s domácím Polskem bude pro váš tým klíčový, neboť rozhodne o dalším účinkování v turnaji, nejistota kolem startu zraněného Rosického a Čecha však na pohodě určitě nepřidá...

Není skutečně nic příjemného, když nevíme, zda budou k dispozici a zda je do základní sestavy budeme moci zařadit. Pořád ale živíme naději, že se do pořádku dají a budou moci hrát.

Budete konkrétnější? Prozradíte, jak to doopravdy s jejich zdravotním stavem vypadá?

V případě Petra Čecha je velice pravděpodobné, že se do brány postaví, nad Tomášem Rosickým se však vznáší otazník dál a budeme proto trnout až do konce.

Druhý poločas duelu s Řeckem ukázal, jak svízelné pro českou reprezentaci je vyrovnat se s absencí kapitána. Sám Rosický si to určitě také uvědomuje...

Sedíme v kabině shodou okolností vedle sebe a pořád spolu mluvíme. Tomáš chce hrát a je ochoten udělat maximum, aby nastoupil od začátku zápasu a mužstvu pomohl.

Chtít a skutečně nastoupit je ovšem značný rozdíl...

Všichni samozřejmě víme, že s Rosickým na trávníku je i hra a pohoda v mužstvu úplně jiná, než když v sestavě chybí. Proto věřím, že se podaří udělat všechno, aby hrát mohl.

A když se to nepovede?

Budeme muset zápas s Polskem zvládnout i bez něho.

Proti Polákům se ovšem české reprezentaci na jejich půdě vytrvale nedaří. Od rozdělení federace nad nimi nevyhrála, poslední vítězství je dokonce dvaašedesát let staré, neboť nese pečeť roku 1950.

Tentokrát máme jistou výhodu, neboť i remíza nám dává šanci na postup ze skupiny, takže můžeme hrát opatrněji než oni.

Takže žádný strhující nástup jako proti Řekům neplánujete?

Je samozřejmě dobré, když se mužstvu vstup do zápasu povede. A ještě lepší, když je povedený vstup korunován i góly, jako tomu bylo proti Řecku, protože se hraje daleko příjemněji. Ale protože my se proti Polákům nebudeme muset nutit do ofenzívy, bude to podle mého opatrnější partie.

I ze strany domácích, kterým dává naději na postup jen vítězství?

Samo sebou že oni budou muset útočit, což by nám mohlo nahrávat. Otevřou se nám volné prostory k protiútokům a toho bychom mohli využít. A bude jedno, zda dáme gól ve třetí, nebo osmdesáté třetí minutě.

Reklama