Hlavní obsah

Ruští fanoušci varují před výtržnostmi, někteří EURO opouštějí

Moskva/Varšava

Sdružení ruských fotbalových fanoušků (VOB) ve čtvrtek vyzvalo příznivce ruské reprezentace, aby se během fotbalového Eura zdrželi "nedůstojného chování", které by mohlo ohrozit účast národního týmu na příštím šampionátu v roce 2016. Podle zprávy agentury Interfax tak reagovali na rozhodnutí UEFA potrestat ruský fotbalový svaz za chování fanoušků při úvodním zápase turnaje s Českem ve Vratislavi.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ruští fanoušci na fotbalovém mistrovství Evropy v Polsku

Článek

"Výsadek ruských fandů na Euru 2012 je jedním z nejpočetnějších a zahrnuje přes deset tisíc," uvádí VOB v dnešním prohlášení. "Devětadevadesát procent z nich se chová pokojně a přátelsky a neporušuje zákony. Nedůstojné chování jednotlivců ale může zpochybnit účast národního týmu na příštím kontinentálním mistrovství," praví se ve výzvě.

UEFA udělila ruské fotbalové unii pokutu 120 000 eur za nacionalistická hesla, které se v úvodním utkání Ruska s Českou republikou objevila v hledišti vratislavského stadiónu. Ruští fanoušci rovněž napadli několik pořadatelů. Budou-li se incidenty opakovat, odebere UEFA v příští evropské kvalifikaci ruskému týmu šest bodů.

Za násilnosti, které propukly v úterý ve Varšavě při utkání ruského výběru s domácím Polskem, UEFA ruský fotbalový svaz zřejmě trestat nebude. Postihu ale pravděpodobně neujdou polští pořadatelé. Policie při nepokojích zadržela 180 lidí, první z nich už varšavský soud ve zrychleném řízení potrestal.

Někteří fanoušci z obavy o bezpečnost raději míří domů

Někteří ruští fanoušci prý po úterních srážkách z obavy o bezpečnost Polsko předčasně opouštějí. Podle mluvčího běloruské letecké společnosti Belavia, která se podílí na přepravě ruských fanoušků do Polska a na Ukrajinu, si už někteří fanoušci přebukovali zpáteční letenky na dřívější termín.

"Tvrdí, že už ve Varšavě nechtějí být. Někteří z nich mají na těle zjevné následky rvaček," řekl mluvčí Ihor Čerhynec. Počet předčasně se vracejících fanoušků odmítl upřesnit, dodal jen, že jde o "velkou skupinu".

Reklama

Související témata: