Hlavní obsah

Polští fotbalisté se mají před Čechy na pozoru a absenci Rosického nevěří

Polští fotbalisté už prý necítí takový tlak, na sobotní utkání s Českem o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy se těší a věří, že zvítězí. Vyplývá to z vyjádření hráčů. Dnešního tréninku ve Varšavě se zúčastnili i dva z trojice zraněných hráčů - obránce Damien Perquis a záložník Eugen Polanski. Třetího, záložníka Dariusze Dudku zatím stále trápí natažený břišní sval a podle lékaře není jisté, zda bude moci trénovat v pátek.

Foto: Sergej Ponomarev, ČTK/AP

Všechno je otevřené, říká kapitán Poláků Jakub Blaszczykowský.

Článek

"Z hlediska tlaku byl nejhorší úvodní zápas s Řeckem, nyní se už cítíme velmi dobře," řekl novinářům záložník Adam Matuszczyk. Hráči podle něj neměli zkušenost s podobným turnajem, neznali atmosféru. Po dvou remízách 1:1 s Řeckem a Ruskem musejí v sobotu Poláci vyhrát, jinak pro ně turnaj, který jejich země pořádá společně s Ukrajinou, skončí.

"Víme toho o soupeřích hodně, ale určitě existují ještě nějaké otazníky, zejména pokud jde o sestavu. My sázíme na kreativní, ofenzivní hru," řekl agentuře PAP mluvčí polské reprezentace Tomasz Rzasa. V týmu se nyní asi nejvíce diskutuje o tom, zda v sobotu nastoupí zraněný Tomáš Rosický. "Může to být jen hra. Rosický je velmi dobrý fotbalista a musíme počítat s tím, že bude hrát," míní záložník Rafal Murawski.

"Na jednu stranu by pro nás nebylo špatné, kdyby Rosický nehrál. Na druhou stranu - ten, kdo ho případně nahradí, ze sebe vydá všechno, aby ukázal, že je přinejmenším stejně dobrý. Český tým to není jen Rosický," dodal Matuszczyk.

Přestože nervozita už v polském týmu opadla, fotbalisté Čechy prý nepodceňují. Přestože svěřenci trenéra Michala Bílka inkasovali ve dvou předchozích utkáních s Ruskem (1:4) a Řeckem (2:1) pět branek, není to podle polských hráčů důvod k přehnanému optimismu. "V zápase s Ruskem dělali (Češi) chyby v obraně, jednoduše to nebyl jejich den. Později s Řeckem už ukázali, co umí. Neřeknu, že mají slabou obranu, protože celkově je to silný tým. A brankář Petr Čech, to je světová extratřída. Čeká nás těžký úkol," uvedl Murawski.

Sobotní utkání se jako předchozí dva zápasy českého týmu odehraje v jihopolské Vratislavi. V různých diskusích zaznívají názory, že by pro Poláky bylo lepší hrát jako dosud ve Varšavě. "Změna hotelu, nové prostředí, to je vždycky příjemné, ale neskrýváme, že kdyby se hrálo ve Varšavě, měli bychom na své straně jeden plusový bod. Oni už potřetí budou hrát na stejném místě, znají hřiště, šatny. My ale zase spoléháme na naše fanoušky a na to, že ty české nebude moc slyšet," podotkl Rzasa. Polští fotbalisté by podle něj měli do Vratislavi přiletět v pátek kolem poledne.

Reklama

Související témata: