Hlavní obsah

Rosický je nenahraditelný, tvrdí Jankulovski

Vratislav

Deset let patřil Marek Jankulovski k oporám reprezentace. Po vážném zranění kolenních vazů, které si přivodil ještě jako hráč AC Milán, se vrátil domů, kde zkusil pomoci Baníku a zranění si obnovil. Tím udělal za kariérou definitivní tečku. Excelentní levý obránce je ve Vratislavi jako spolumoderátor ČT 4, a jak sám říká, hlavně jako fanoušek.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Jankulovski (vlevo) s Tomášem Rosickým.

Článek

Jak si užíváte nebo se nervujete v roli spolukomentátora ČT 4?

Užívám si šampionát z pohledu fanouška. Těšil jsem se do Vratislavi, spojil jsem příjemné s užitečným. Každý zápas si užívám a vychutnávám si všechna utkání, která jsou k vidění.

Na fotbal se díváte tak říkajíc z druhého břehu. Změnil se váš pohled?

Nezměnil. Nejsem tu jako nějaký expert nebo novinář. Pouze zápas z hodnotím, řeknu svůj názor. Necítím se někde na druhém břehu.

Neříkejte, že nejste nervózní, když hraje české národní mužstvo, jehož dres jste ještě nedávno oblékal...

Klukům fandím, ale nervózní opravdu nejsem. Nemám proč. Nebýval jsem nervózní jako hráč, tak proč bych měl být dneska. Mám už od toho, co hráč prožívá na trávníku, přeci jenom odstup. Přeju si, aby kluci vyhráli a k vidění byl dobrý fotbal. Za svoji dlouhou kariéru jsem toho zažil hodně, už víc jak půl roku nehraji, už ze mne vyprchala i taková ta zdravá hráčská nervozita nebo spíš nabuzení.

Noha vám necuká jako jiným bývalým fotbalistům, když mají pocit, že hráč má střílet nebo přihrávat?

Kdepak, noha už mi necuká hodně dlouho. Když jsem se vrátil z Itálie, chtěl jsem a měl skončit s fotbalem. Jenže u mne poté, co mě oslovil Baník, vyhrálo srdce nad rozumem. Odneslo to znovu zdraví.

Co říkáte svým nástupcům na levém okraji obrany?

Když jsem končil, věděl jsem, že mám dobré nástupce. Michal Kadlec už je zkušený obránce, zažil jsem ho ještě jako spoluhráč a už tehdy jsem říkal, že mohu odejít v klidu, protože máme kvalitní náhradu na dalších deset let. Co se týká Davida Limberského, jsem velmi příjemně překvapený. Je to moderní obránce se vším všudy. Klobouk dolů, co předvedl proti Řekům.

Tipnete si výsledek zápasu s Polskem?

Netipuji, ale jednoznačně to bude velice těžký zápas. Poláci hrají o všechno. Musí zvítězit, budou mít obrovskou podporu diváků. Jsou hodně ofenzivní, budou útočit a v tom může být naše výhoda. Může to skončit jakkoliv, ale věřím, že pro nás dobře a postoupíme.

Start Tomáše Rosického je ohrožený, spíš nenastoupí. Bude hodně chybět?

Tomáš určitě. Z hráčů v poli je jediný, který se nedá stoprocentně nahradit. Bylo by to obrovské oslabení a ztráta. Viděli jsme to už v utkání s Polskem ve druhé půli, kdy mužstvo nebylo schopné tvořit a jen se zatáhlo do obrany. Snad přeci jenom nastoupí. U takových hráčů se rozhoduje skutečně na poslední chvíli podle toho, jak se cítí. Rosa dokáže pomoct, i když by byl na hřišti třeba jen chvíli.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články