Hlavní obsah

VIDEO: V Polsku jsme vyhráli naposledy pět let po válce! Brankář Čech ujišťuje: Historie nás nestraší

Vratislav

Nikdo ze současného kádru české fotbalové reprezentace nebyl na světě. Dokonce ani trenér Michal Bílek či nejstarší člen užšího realizačního týmu v osobě asistenta Františka Komňackého! Už šedesát dva let je totiž staré poslední vítězství českých, respektive československých barev na polské fotbalové půdě!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech po tréninku fotbalové reprezentace v Polské Vratislavi

Článek

Petr Čech o Polsku

„Je na čase historii změnit,“ usmívá se při pohledu na statistiku brankář českého národního mužstva Petr Čech. „Stejně negativní bilanci jsme měli s Řeckem, jemuž jsme v samostatné historii nikdy nevstřelili gól. Ale v klíčovém okamžiku jsme zabrali a potřebné vítězství urvali,“ nedělal si těžkou hlavu strážce české svatyně.

Byl mezi tyčemi i v říjnu 2008, kdy už samostatné Česko nastoupilo v Polsku k dosud poslednímu zápasu. Tehdy výběr pod taktovkou trenéra Petra Rady prohrál o gól (1:2) v kvalifikační bitvě o mistrovství světa 2010. Čecha pokořili Brožek a Blaszczykowski, tehdy teprve vycházející hvězda polského fotbalu. Jediný úspěch českých barev zaznamenal Martin Fenin až tři minuty před koncem.

Nic nám nebylo platné, že jsme o rok později doma dokázali v zatím poslední vzájemné konfrontaci zvítězit 2:0 po gólech Tomáše Necida a Jaroslava Plašila, kteří jsou i v nynějším výběru na evropském šampionátu. Do Jihoafrické republiky cestovali Slováci a Slovinci, český výběr stejně jako polský utřel nos.

Od rozdělení federace v Polsku jen prohráváme

Kvalifikační bitvy o MS 2010 představovaly vzácnou výjimku ve vzájemných duelech, které většinou byly jen přípravného charakteru. Od rozdělení federace jsme v Polsku nastoupili čtyřikrát a pokaždé prohráli.

A při pohledu do federální historie je počet zápasů bez vítězství dokonce dvojnásobný, i když dvakrát byl výsledek nerozhodný. Datum posledního vítězství? Pět let po druhé světové válce, 22. října 1950 ve Varšavě. Šlo o přátelské střetnutí před zraky 60 tisíc diváků. Výhru 4:1 pro československý výběr zařídil třemi góly Vlastimil Preis, jednou trefou ho podpořil Jaroslav Cejp. Trenérem byl Ladislav Ženíšek.

„Historie nás nestraší. Mistrovství Evropy je úplně jiná kapitola a náš sobotní zápas je ideální šancí, abychom nepříznivou sérii utnuli a bilanci alespoň trochu vylepšili,“ naplánoval Čech jasný úkol v podobě výsledku zajišťujícího postup.

Nijak přitom nesliboval, že se fanoušci českých barev mohou těšit na vítězství. „Bude záležet na vývoji druhého zápasu ve skupině. Pokud bude v naší bitvě utkání nerozhodné, ale stav bude znamenat účast ve čtvrtfinále, nepohrneme se bezhlavě do útoku,“ přemítal Čech.

Reklama

Související témata: