Hlavní obsah

Buď se stane Smuda papežem, nebo se bude muset z Polska vystěhovat, tvrdí trenér Lička

Vratislav

Polskou fotbalovou duši zná dokonale, takže před závěrečnými zápasy ve skupině si může troufat tvrdit: „Trenér Smuda se buď stane pro Poláky papežem, nebo se bude muset ze země vystěhovat.“ Verner Lička působil v minulosti ve čtyřech polských klubech Legií Varšava počínaje a Wislou Krakov konče, dokonce i o místo reprezentačního kouče se v zemi pořadatelů evropského šampionátu ucházel, takže má červenobílou Smudovu družinu v malíčku. Její mentalitu zrovna tak...

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Trenér polských fotbalistů Franciszek Smuda

Článek

Osobnost trenéra Smudy je podle Vernera Ličky klíčová. „Pro reprezentaci našich sousedů to byla po odchodu Holanďana Leo Beenhakkera správná volba. Je to hrdý Polák, který svou práci dělá polským způsobem. Přemýšlí jako Polák, chová se jako Polák, říká, co Poláci chtějí slyšet a navíc dovede zahrát na jejich nacionalistickou strunu," charakterizuje Lička kouče sobotního soupeře českých fotbalistů.

Smuda není vědátor, ale s hráči to umí

„Znám ho, léta jsem proti němu hrával, na většině trenérských štací jsem ho střídal. Zatímco Beenhakker přinesl do polského fotbalu mezinárodní rozměr a myšlení a tím ho posunul  o pořádný kus dál, Smuda je jiný. Náramný psycholog, který to s hráči umí a je na ně schopen přenést svou filosofii. Z fotbalu nedělá vědu, protože to by odporovalo polské mentalitě," vykládá Verner Lička.

„Polský fotbalista nerad přemýšlí. Pro něho je podstatné jednoduše získat míč a rychle vyrazit dopředu, což platí i pro reprezentaci a její dosavadní vystoupení na evropském šampionátu. Pravdou ale je, že Smuda přidal i taktickou disciplínu, protože mu bylo jasné, že bez ní nemá jeho družina na šampionátu naději na úspěch. A hráči to respektují."

Polák?To je Ital evropského severu

Poláci po remízách s Řeckem a Ruskem jsou stále ve hře o postup do čtvrtfinále, v posledním zápase skupiny však musí bezpodmínečně porazit český tým. „Oni na nic jiného než výhru nikdy nemyslí, chtějí jen a jen vítězit. Když jsem chtěl hrát v Legii Varšava jen na jednoho útočníka, tvrdě jsem narazil. ,Proč jen na jednoho? My Poláci se nikoho nebojíme,´ odrazovali mě," vzpomíná Lička na své angažmá.

„Vždycky jsem tvrdil, že Polák je Italem evropského severu. Fotbalem je tady totéž, co náboženství, i mentalita fanoušků je obdobná. Prostě černá a bílá, sláva nebo zatracení, nic mezi tím neexistuje. Však i Nizozemec Beenhacker to byl poznal. Když s Poláky postoupil před čtyřmi lety na evropský šampionát, stal se bohem, když se ale s reprezentací nedostal na mistrovství světa do Jižní Afriky, málem ho oběsili," popisuje zkušenosti s polskou mentalitou.

Tlak je tedy rozhodně nesrazí

Spekulace, že by snad polskou reprezentaci mohlo domácí prostředí svazovat, považuje Lička za úsměvné.

„Právě naopak. Nová generace polských fotbalistů je úplně jiná, než bývala ta předchozí. Má v sobě nejen obrovskou národní hrdost, ale je i hodně sebevědomá, což je pochopitelně dáno přítomností hvězd z dortmundské Borussie Lewandowského, Blaszczykowského, Piszczeka a spol. A diváci poženou svůj za výhrou od první do poslední minuty, což bude domácí tým hrozně motivovat. Vědí, že v případě postupu se z nich stanou hrdinové, zatímco kdyby vypadli, budou pro celé Polsko psanci," upozorňuje Lička na černobílé polské nazírání na fotbal.

„A pro Francizseka Smudu platí totéž. Jestliže s Polskem postoupí, stane se pro svou zemi fotbalovým papežem, kdyby však vypadl už ve skupině, bude se muset z Polska vystěhovat," dodává Verner Lička.

Reklama