Hlavní obsah

Ukrajina - Francie 0:2Zápas na hodinu přerušila bouře, Francouzi rozhodli během tří minut

MinutaMin. Tým Hráč Akce
53. Menez 0 : 1
56. Cabaye 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Francie získali na evropském šampionátu první vítězství. Hráči „Galského kohouta“ porazili domácí Ukrajinu 2:0, když o svém vítězství rozhodli brankami Méneze a Cabayeho v rozmezí tří minut. Zápas se v páté minutě na hodinu přerušil, protože nad Doněckem se rozpoutala silná bouřka a spustil se hustý déšť. Francie má v tabulce skupiny D čtyři body, Ukrajina tři.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Fotbalisté Francie se radují z branky do ukrajinské sítě.

Článek
Fotogalerie

Než se začalo pořádně hrát, pokryly oblohu nad Donbass Arénou těžké mraky. Blesky a půlhodinová průtrž mračen pak vyhnaly už po pěti minutách na příkaz sudího Kuiperse hráče téměř na hodinu do kabin.

Z šatny se s větší vitalitou vrátili na trávník Francouzi, kteří oplývali aktivitou a přesnější souhrou v ofenzivě. Příhodnou situaci ve vápně Ribéry s Nasrim překombinovali, v 16. minutě už se po dalším průniku Ribéryho a Ménezově střele síť zavlnila, jenže Francouz skóroval z ofsajdu.

I další útočné výpady hostů hledaly Méneze. Pařížský forvard v 26. minutě tvrdou střelou z patnácti metrů minul břevno, ale daleko největší šanci prováhal po půlhodině hry: Ribéry mu po Timoščukově nepřesné přihrávce gólmanovi naservíroval míč jako na zlatém podnosu přímo na střed pokutového území, Ménezovu ránu však Pjatov vyrazil.

Útočné manévry "Galského kohouta" narušil v 34. minutě Ševčenko, který se zleva dostal za obranu a bombou vyprášil Llorisovi rukavice. Ale pak se už zase musel blýsknout Pjatov, když rukou vytlačil Mexesovu gólovou hlavičku.

Tři minuty, dva góly

Gól v ukrajinské síti byl na spadnutí a nic na tom nezměnila ani pauza. Ménez ukázal, že gólově nevyhládl, ale i další příležitost z úvodu druhé půle mu zmařil Pjatov. Teprve ve čtvrtém vzájemném souboji se radoval Francouz, který v 53. minutě technickou ranou k tyči poslal 'trikolóru' do vedení.

Francie naprosto ovládla hru. Ukrajincům skoro nepůjčila míč, lehce kombinovala v okolí domácího vápna a už o tři minuty později dal druhý gól Cabaye.

Francouzská převaha byla chvílemi drtivá. Po obléhání Pjatovovy branky navíc brzy zaduněla tyč, kterou z dálky napálil opět Cabaye. Pak už "Les Bleus" hlavně šetřili síly a kontrolovali výhru, zatímco bezkrevní Ukrajinci se smířili s porážkou. Vítězný tým prodloužil svou sérii bez prohry na 23 zápasů.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina D:
Doněck: Ukrajina - Francie 0:2 (0:0)
Branky: 53. Ménez, 56. Cabaye. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Selin, Timoščuk - Ménez, Debuchy, Mexes. Diváci: 48.000.
Ukrajina: Pjatov - Gusev, Michalik, Chačeridi, Selin - Timoščuk - Jarmolenko (68. Alijev), Nazarenko (60. Milevskij), Voronin (22. Děvič), Konopljanka - Ševčenko. Trenér: Blochin.
Francie: Lloris - Debuchy, Rami, Mexes, Clichy - Cabaye (68. M'Vila), Diarra - Ménez (73. Martin), Nasri, Ribéry - Benzema (76. Giroud). Trenér: Blanc.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: