Hlavní obsah

Nervozitu trenér nepřizná. Pořád věří, že Rosického proti Polákům nakonec přece jen nasadí

Nejistotu nepřizná, i když mu komplikace kolem zdravotního stavu Tomáše Rosického motají hlavu, nervozitu na sobě nenechává reprezentační trenér Michal Bílek před sobotním duelem s Poláky také znát. „Mají kvalitní mančaft, takže respektem se netajíme, ale strach z nich nemáme. Pořád platí, že se nechceme se šampionátem ještě rozloučit,“ opakoval kouč českého národního týmu i v pátečním podvečeru na Městském stadiónu ve Vratislavi, kde se zápas v sobotu večer hraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek přichází na trénink v Polské Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů před zápasem s Polskem (1. část)

Trénink fotbalistů před zápasem s Polskem (2. část)

Jak moc vás decimuje nejistota kolem kapitána české reprezentace Tomáše Rosického?

Mám naopak radost, že jeho zdravotní stav se stále zlepšuje. V sobotu dopoledne před utkáním s Polskem si půjde zatrénovat a uvidíme, zda bude večer k dispozici či nikoli.

Máte už nachystáno řešení, kdyby proti Polákům vyrukovat nemohl?

Pořád věřím, že Tomáš k dispozici bude, ale je jasné, že i na opačnou variantu musím být nachystaný. Jsem už o sestavě rozhodnutý, nic k ní však zatím neřeknu.

Nejistota vládla po zápase s Řeckem i kolem brankáře Čecha, jenž si stěžoval na bolavé rameno. S ním už ale zřejmě na sto procent počítáte...

Po úlevách, které v přípravě měl, se zapojil naplno do tréninku, takže věřím, že k dispozici bude.

Jakou atmosféru z mužstva před rozhodujícím zápasem cítíte?

Jsme v pohodě, cítíme se výborně a chceme utkání zvládnout, abychom si mohli zahrát čtvrtfinále.

Už jste zkorigoval své představy a informace o hře polské reprezentace, jejíž hra se v obou úvodních zápasech skupiny dost lišila?

Neřekl bych, že šlo o změnu zase až tak zásadní. Proti Rusku trochu změnili způsob hry ve středové řadě, ale jinak volili stejný způsob hry jako proti Řecku.

A kdybyste měl dosavadní vystoupení Poláků na šampionátu glosovat...

Prezentují se velice dobře a hlavně první poločas úvodního utkání s Řeckem odehráli výborně. Mají ve svém středu výjimečně kvalitní fotbalisty z Dortmundu Lewandowského, Blaszczykowského, Piszczeka, ale třeba i Obraniaka a další hráče, na něž si budeme muset dát pozor. Máme před nimi respekt, strach však v žádném případě, protože se nechceme se šampionátem ještě rozloučit.

Vyvádí vás hodně z míry, že střetnutí o všechno bude rozhodovat skotský sudí? Manažer národního týmu Vladimír Šmicer se nechal slyšet, že to není právě šťastná volba...

Nešťastná se zdát může, ale já věřím, že o výsledku rozhodnou oba týmy na hřišti a nic jiného. Zvláště, když na šampionát byli delegování nejlepší rozhodčí z nejlepších.

Už máte vymyšleno, jakým způsobem budete dostávat na lavičku informace o souběžně hraném střetnutí Řecko - Rusko a jak je budete filtrovat a předávat hráčům?

Zatím jsme se o tom nebavili, ale informace určitě mít budeme. Podle vývoje našeho zápasu pak posoudíme, jak a kdy je hráčům na trávník předáme. Nejspíše k tomu bude docházet ale až v průběhu druhé půle.

Reklama