Hlavní obsah

Žádná smůla. Na šampionátu ještě nekončím, tvrdí zraněný Rosický

Požádal o odklad. Nebo si ho spíše sám naordinoval. Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický laborující s bolavou achillovkou usoudil, že si ještě v sobotu dopoledne zkusí zatrénovat a teprve pak rozhodne, zda večer ke klíčovém zápasu skupiny proti domácímu Polsku nastoupí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický odchází z tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek

Vaše rozhodnutí posoudit až dopoledne před zápasem, jak na tom jste a zda vás bolavá achillovka na trávník pustí, je hodně nezvyklé. To opravdu věříte v zázračné uzdravení?

Můj zdravotní stav se den ze dne zlepšuje, takže proto jsme se dohodli, že si dopoledne před utkáním s Polskem zkusím zatrénovat a teprve pak rozhodneme. Nic neobvyklého nebo snad zvláštního na tom není, protože i v minulosti jsem často podobné řešení volil a mám s ním jen samé pozitivní zkušenosti.

Přichází třeba v úvahu, aby vám lékaři místo vyvolávající bolest obstříkli, abyste proti Polákům přece jen vyrukoval?

Uvidí se, ve hře je všechno možné.

Vaši spoluhráči netají, že s vámi v sestavě by se jim hrálo daleko lépe a že by si na Poláky víc věřili. Cítíte z nich obavy, jak se bez vás v klíčovém střetnutí obejdou?

Cítím hlavně obrovskou šanci probojovat se do čtvrtfinále. Ať budu hrát, nebo ne, ta touha je veliká a my ji chceme využití. Ale jinak musím uznat, že se o mě kluci starají.

Zdá se, že vám evropské šampionáty nejsou souzené. Před čtyřmi lety jste v Rakousku a Švýcarsku nehrál vůbec, teď v Polsku se ohlásily problémy už po 120 minutách...

Nic takového si neříkám, protože já tady ještě nekončím.

Velkou výhodou české reprezentace bude, že jí za jistých okolností postačí remíza, zatímco domácí Poláci se budou muset hnát za výhrou. Budete z této konstelace profitovat?

Podobně spekulovat nemůžeme, protože takovéto smýšlení by se nám mohlo hrubě nevyplatit. Musíme jít naopak do utkání po hlavě, abychom ho vyhráli, což předpokládá hrát aktivně od samého začátku zápasu a navázat na výborný první poločas s Řeckem.

V polském táboře se hodně spekuluje, zda by se měl do brány vrátit Szcesny vyloučený v prvním zápase proti Řekům, nebo zda by v ní měl zůstat Tytoň. Koho byste tam raději viděl vy?

Svého spoluhráče z Arsenalu Szcesneho, i když je to kvalitní gólman a obrovský talent. Jestliže to s ním náš klub dobře sehraje, bude mít v bráně na dalších patnáct let vystaráno, neboť Vojtek se bude jen a jen zlepšovat. I přesto bych byl rád, kdyby v sobotu v bráně stál a já mu dal gól. V příští sezóně bych proti němu měl v Arsenalu každý den velký trumf v rukách. Ale i Tytoň je výborný brankář, což dokazuje od chvíle, kdy Vojtka mezi tyčemi nahradil.

Reklama