Hlavní obsah

Češi s Rosickým blafují, je přesvědčený Smuda a chce přepsat historii Polska

Radek Malina, VratislavPrávo

Rozesmátý od ucha k uchu. Ani známka nervozity a napětí. Že Poláky čeká zápas o všechno, v němž potřebují bezpodmínečně vyhrát, aby pro ně mistrovství Evropy neskončilo už po základní skupině. „Naše taktika bude prostá. Nedostat gól, jeden vstřelit. Zvítězíme,“ namlsal fanoušky Fraciszek Smuda, trenér domácího výběru před sobotním duelem s Českem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický přichází na trénink v Polské Vratislavi

Článek

Zatímco z mistrovství světa mají Poláci dvě bronzové medaile, na mistrovství Evropy hrají teprve podruhé. Premiéru si připsali před čtyřmi lety v Rakousku a Švýcarsku. Tehdy skončili ve skupině poslední s jedním bodem.

Na právě probíhajícím turnaji už bilanci vylepšili. Na kontě mají dva body. A pokud v sobotu večer zvítězí nad výběrem Michala Bílka, postoupí ze skupiny bez ohledu na druhý zápas skupiny. „Opravdu pro mě půjde o nejdůležitější utkání kariéry. Stejně jako pro většinu mých svěřenců. Ale právě proto musíme zůstat v klidu a nevnímat tlak okolí,“ nabádal hráče Smuda.

Poláci nepovažují Česko za rovnocenného soupeře

Nepůjde však o nic snadného, protože celé Polsko nepovažuje tým Michala Bílka za rovnocenného soupeře a mluví o automatickém postupu do čtvrtfinále. Fanoušci neřeší sobotní zápas, ale přemítají, zda je čtvrtfinále maximem nynějšího výběru. A experti euforii příznivců ani nijak extra nekrotí. Bílkova družina prostě hrůzu nebudí.

„Když jsme nastoupili s Řeckem do prvního zápasu, byl na nás zničující tlak. Byl jsem strašně nervózní. A myslím, že hráči také. Ale teď cítím z mých chlapců spíše pozitivní emoce a euforii, což je velmi dobré. Jen je třeba všechno udržet v přiměřené hladině, abychom šli do zápasu soustředění,“ přemítal Smuda.

Samozřejmě si velmi dobře uvědomuje význam sobotního střetu. Vždyť celé Polsko s předstihem čtyřiadvaceti hodin soubojem s českou družinou žilo, jakoby šlo už o finále šampionátu, nikoliv jen o postup do jeho vyřazovací fáze. „Všichni chceme vytvářet novou historii Polska. Jenže když jsem se díval na předešlé zápasy Čechů, hráli skvělý fotbal. Hlavně první poločas proti Řecku. A než Čech inkasoval třetí gól v souboji s Ruskem, byli rovněž velmi dobří,“ naznačil Smuda, že český tým bedlivě studoval.

Rosický je zásadní ingrediencí, ví Smuda

Pranic tak nevěří spekulacím o zdravotním stavu Tomáše Rosického, který s největší pravděpodobností zůstane v posledním zápase skupiny mimo hru. „Píše se o jeho problémech s achillovkou, ale nevěřím, že nenastoupí. Podle mě Češi jen blafují,“ prohlásil Smuda.

Je si vědom, že Rosického přínos pro výkonnost týmu Michala Bílka je naprosto zásadní. „Je úžasný. Jeho přihrávky, intuice, čtení hry. Prostě je dokonalý,“ rozplýval se nad českou hvězdou Smuda. A pokud by přeci jen Češi nastoupili bez Rosického? „Nejsem si zcela jistý, že bychom pak měli nějakou výhodu. Při absenci hvězdy jeho velikosti nastane snadno situace, kdy se tým semkne jako v případě vyloučení a hraje mnohem lépe,“ nechtěl Smuda rozebírat, do jaké míry by pro Čechy ztráta ikony Arsenalu byla smrtelná.

Zato přesně věděl, že taktické plány se příliš nezmění od předešlých dvou zápasů Poláků ve skupině. „Budeme hrát s maximálním důrazem na defenzivu, abychom neinkasovali, protože moc gólů nepadne. Nezáleží vůbec na našem výkonu ve středu pole, ale schopnosti rychle reagovat při ztrátě míče protivníka bleskovým výpadem. Vím totiž zcela jistě, že chybám se váš tým nevyhne,“ smál se Smuda. „A my je potrestáme, tudíž do čtvrtfinále postoupíme,“ prohlásil sebejistě polský trenér.

Koho do polské branky? Zatím tajné

Naprosto tajemný však zůstal v otázce obsazení brankářského postu. Szczesny z Arsenalu už může nastoupit po vyloučení v prvním duelu s Řeckem, jenže penaltový hrdina úvodní bitvy šampionátu a následná hvězda souboje s Ruskem Tyton z Eindhovenu rovněž cítí formu a nechce zůstat na lavičce.

„Rozhodnu se až těsně před zápasem. A bude to dobrá volba,“ naznačil Smuda, že ať vybere kohokoliv, nepochybuje o úspěchu vlastní družiny.

Reklama

Související témata: