Hlavní obsah

VIDEO: Úkol pro brankáře odsouzené na lavičku? Starat se o srandičky a zábavu

Radek Malina (Vratislav)Právo

Z trávníku stadiónu Slask Vratislav, kde během evropského šampionátu trénuje český národní tým, se většinou šourají poslední. A byť jsou ve srovnání s ostatními spoluhráči odsouzeni takřka s jistotou pro celý turnaj jen do rolí diváků, kteří nemají šanci se do zápasu dostat, srší dobrou náladou. Kdo? Náhradní brankáři fotbalové reprezentace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankáři Jan Laštůvka (vlevo) a Jaroslav Drobný na tréninku českého týmu vlečou Jana Rezka v rámci splnění jedné ze sázek.

Článek

Jan Laštůvka o sázkách

„My jsme nosiči dobré nálady. Naším úkolem je vymyslet legrácky a kluky rozveselit,“ vypráví třetí gólman českého elitního výběru Jan Laštůvka. Věrným druhem je mu Jaroslav Drobný. A terčem jejich vtípků se nejčastěji stává Jan Rezek. „On je náš obětní beránek. Navíc jde do všech sázek k pobavení celého mužstva po hlavě,“ přiznává Laštůvka, který byl s kolegou Drobným iniciátorem myšlenky na neoficiální maskoty v podobě večerníčkových figurek Pata a Mata.

Oba náhradní gólmani jsou ve svých klubech, ukrajinském Dněpru Dněpropetrovsk a německém Hamburku, zvyklí na pravidelné vytížení. Během sezóny plní úlohu jedničky. „Ale v národním mužstvu jsou naše role dané. Petr Čech je jasným lídrem dlouhou dobu. My se snažíme pomoci mu v přípravě. Kdybychom byli hráči do pole, máme větší šanci. U gólmanů je šance malá. Tím spíše při Petrově stabilní formě. Je jasné, že mezi tyče jdeme, jen pokud se něco stane, nebo v případě červené karty,“ podotýká Laštůvka.

Přípravu bereme jako zápas, říká Lašťůvka

Rezervace místa pro gólmana z Chelsea může nepochybně svádět k menší koncentraci jeho náhradníků, ale borec působící v Dněpropetrovsku jakékoliv podcenění přístupu odmítá. „Naopak si s Jardou v tréninku přidáváme. Nemáme problém se nabudit. Přípravu bereme jako zápas. Je jasné, že tréninky nejsou na šampionátu jako v klubech, protože střetnutí jdou rychle po sobě a kluci si musí odpočinout. Jednotka netrvá ani hodinu a půl, proto si při všech cvičeních zvyšujeme počet opakování, a pak jdeme do posilovny a naložíme si,“ popisuje Laštůvka.

Soupeři českého týmu ve skupině A, Polsko a Řecko, už na šampionátu využili dva gólmany. I v případě Bílkovy družiny už měla jednička zdravotní problém. Čecha sužovaly po bitvě s Řeckem bolesti v oblasti klíční kosti. „Když musíte do utkání z lavičky po delší zápasové pauze, je to nepříjemné. Nebáli bychom se, ale oba jsme s Jardou věřili, že Petr bude fit a proti Polákům půjde vychytat postup do čtvrtfinále,“ říká Laštůvka.

Na lavičce je hůř než na place

Ač by s Drobným mohli být relativně klidní, neboť jejich možnosti ovlivnit dění v zápasech jsou minimální, na lavičce náhradníků trpí. „Pro mě je utkání horší než na hřišti. Pořád na kluky křičíme, povzbuzujeme. Osobně každý duel strašně prožívám. S Řeckem to byla muka. Když jsme inkasovali, byl jsem nervózní jak prase,“ směje se s odstupem Laštůvka.

Chybujícímu kolegovi se po zápase nevysmívali. „Když se něco nepovede, snažíme se druhého podpořit. Rozhodně nechodíme a neházíme si klacky pod nohy,“ ujišťuje za pár dnů třicetiletý brankář, který postupně působil v Karviné, Baníku Ostrava, Šachtaru Doněck, Fulhamu, Bochumi, West Hamu, až zakotvil v Dněpru Dněpropetrovsk.

Čeští brankáři na finálových turnajích
ME 1996 (6 zápasů)
Petr Kouba (575 minut), Pavel Srníček, Ladislav Maier
ME 2000 (3 zápasy)
Pavel Srníček (270 minut), Ladislav Maier, Jaromír Blažek
ME 2004 (5 zápasů)
Petr Čech (375 minut), Jaromír Blažek (90 minut), Antonín Kinský
MS 2006 (3 zápasy)
Petr Čech (270 minut), Jaromír Blažek, Antonín Kinský
ME 2008 (3 zápasy)
Petr Čech (270 minut), Jaromír Blažek, Daniel Zítka
ME 2012 (dosud 2 zápasy)
Petr Čech (180 minut), Jaroslav Drobný, Jan Laštůvka

Reklama