Hlavní obsah

VIDEO: Češi budou sledovat i druhý zápas, aby věděli, jestli mají riskovat, nebo betonovat

Vratislav

Postupové počty se mohou ve skupině A v sobotu večer pěkně zamotat. Čeští fotbalisté mají jistotu, že pokud ve Vratislavi porazí Poláky, postoupí do čtvrtfinále EURO 2012. Pokud by však remizovali, budou se modlit, aby Řekové v souběžně hraném utkání neporazili Rusy. V tom případě by totiž Češi téměř jistě dojeli na vysokou porážku 1:4 s Ruskem. Může tak nastat situace, kdy taktiku budou muset uzpůsobit průběžnému stavu obou zápasů...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hráči na tréninku českého týmu ve Vratislavi

Článek

Petr Čech o remíze

Vývoj ve skupině A hodně připomíná EURO 1996. V Anglii Češi nejdřív prohráli s Německem, pak senzačně porazili Itálii a závěrečná remíza s Ruskem jim stačila na postup ze skupiny. Ovšem jen díky tomu, že Němci remizovali v závěrečném duelu 0:0 s Itálií a tím Uhrinovu výběru pomohli.

„Vývoj skupiny tady v Polsku opravdu Anglii 1996 připomíná. Jenže my tenkrát na nějaké sledování druhého zápasu absolutně neměli čas, svých starostí jsme měli dost a dost. Prohrávali jsme před koncem s Rusy 2:3 a museli se hnát za vyrovnáním, aby vůbec bylo co počítat. Povedlo se, pak už jsme jen po konci čekali na výsledek druhého zápasu," vzpomíná Vladimír Šmicer.

Právě on tehdy postupový gól na 3:3 vstřelil. A právě on možná bude v sobotu večer ve Vratislavi z funkce manažera nároďáku koordinovat předávání informací o vývoji utkání Rusko – Řecko na hřiště.

„Je samozřejmě nutné, aby kluci věděli, na co musejí v danou chvíli hrát. Nějaký způsob tedy určitě vymyslíme," culí se Šmicer a nechce prozradit víc.

Tabulka skupiny A:
1.Rusko21105:24
2.Česká rep.21013:53
3.Polsko20202:22
4.Řecko20112:31

„Naše střetnutí s Polskem bude mít své fáze a bude záležet, jak se v něm bude skóre vyvíjet," přemítá Petr Čech. „Pokud nám bude remíza postačovat, samo sebou že budeme potřebovat pokyn, abychom se nepouštěli do bezhlavého útočení a nedopustili se chyby. Když ale povedeme, budou informace z lavičky zbytečné, neboť tříbodový zisk nám postup do čtvrtfinále garantuje," poukazuje gólman.

„Bude to tady stejné, jako tenkrát v Anglii. Poslední zápas ve skupině, z níž ještě mohou postoupit všechny čtyři týmy, to už je jako play-off," usmívá se Šmicer.

Poláci to mají jasnější. Vědí, že musejí vyhrát, žádná jiná konstelace je dál posunout nemůže. Svým způsobem to pro ně může být psychická výhoda, žádnými kalkulacemi se zabývat nemusejí.

„Blbost, v tom výhodu určitě nemají. Zvláště ve chvíli, pokud by jako první inkasovali. V tu chvíli budou potřebovat dát dva góly a někteří hráči to mohou zabalit. Když budeme prohrávat my, můžeme doufat, že jeden vstřelený gól nám k postupu může stačit. A tuhle naději můžeme mít až do posledních vteřin," poukazuje Šmicer.

Pravidla o postupu ze skupiny
Ze čtyř základních skupin postupují vždy první dva celky do čtvrtfinále. Pokud budou mít na konci skupin dva či více týmů stejný bodový zisk, o jejich umístění rozhodují kritéria v tomto pořadí:
1. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
2. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů
3. více vstřelených branek ve vzájemných duelech
4. lepší celkové skóre
5. více vstřelených branek
6. umístění v žebříčku koeficientů UEFA pro národní týmy
7. umístění v pořadí fair play turnaje
8. los
Pokud by došlo k tomu, že by vzájemný duel měl rozhodnout o postupujícím ve chvíli, kdy by oba celky měly po prvních dvou zápasech stejně bodů, stejné skóre i stejný počet vstřelených branek, tak by v případě remízy rozhodoval o postupujícím penaltový rozstřel.

Reklama

Související témata: