Hlavní obsah

Co když achilovka Rosického do hry nepustí? Bílek bude vybírat mezi třemi náhradníky

Radek Malina (Vratislav)Právo

Stále se neví, zda Tomáše Rosického pustí zraněné Achillova šlacha do rozhodujícího zápasu evropského šampionátu proti Polsku (20:45). Fotbalový virtuóz z Arsenalu sice touží do důležitého duelu nastoupit, co se však stane, když ho bolest v noze na trávník nepustí? Trenér Bílek se bude rozhodovat mezi třemi variantami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek (vlevo) s Milanem Barošem na tréninku reprezentace ve Vratislavi

Článek

Vladimír Darida před Polskem

Varianty jsou tři a hráči už nepochybně vědí, kdo dostane nelehký úkol kapitána zastoupit. Trenér Michal Bílek před klíčovou bitvou nehodlal ani slůvkem naznačit, natož odtajnit, komu roli podhrotového hráče svěří. Je takřka jasné, že volné místo v sestavě obsadí někdo z trojice Jan Rezek, Daniel Kolář, Vladimír Darida.

Osvědčený brousek

Zřejmě nejpravděpodobněji se jeví varianta s nasazením záložníka Jana Rezka. Borec z kyperské Famagusty by podobně jako v kvalifikaci zaujal místo na pravé straně zálohy, odkud by se Petr Jiráček přesunul na místo podhrotového hráče za Barošem a plnil tak roli Rosického.

Šlo by o sázku na vyzkoušenou variantu. Navíc Jiráček by se nepochybně přesunu do středu pole nebránil, byť proti Řecku na kraji hřiště podal mnohem lepší výkon než při úvodním vystoupení na mistrovství s Ruskem. „Jenže při našem prvním duelu měl plnit roli defenzivního štítu a ukázalo se, že se příliš vytahuje. Často byl až před Rosickým a defenzivní úkoly neplnil,“ připomíná manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Však i proti Řekům neměl vlasatý borec v popisu práce striktně držet prostor u čáry. „Taktické pokyny zněly sbíhat si podle možností do středu hřiště,“ líčí Petr Jiráček a netají, že po gólu proti Řecku výrazně ožil. „Přesně takový zápas jsem potřeboval,“ naznačuje, že jeho pochroumané sebevědomí nepravidelnými jarními starty ve Wolfsburgu dostalo tolik potřebnou novou energii.

Poločas s Kolářem proti Řekům byl rozpačitý

Druhou alternativou je zařazení Daniela Koláře. Trenér Bílek už dávno před šampionátem avizoval, že plzeňský borec je v jeho úvahách první alternativou za Tomáše Rosického. Své přesvědčení pak několikrát zdůraznil i při slovní přestřelce související s absencí Jiřího Štajnera v nominaci pro šampionát.

Výhodou v případě nasazení borce se zkušenostmi z podzimní fáze Ligy mistrů je prakticky minimální zásah do sestavy ve srovnání s posledním duelem s Řeckem. Kolář zaujal Rosického post po přestávce. Jenže rozdíl v obrazu hry byl veliký. „V druhém poločase jsme nebyli kreativní, neudrželi jsme míč,“ shodli se čeští reprezentanti s trenérem po vítězné bitvě.

Kolář si spekulacemi hlavu nedělá. Věčná srovnání s Rosickým ho však dráždí. Tím spíše, že k němu směřují už od soustředění v Rakousku, kde se národní mužstvo chystalo na šampionát a i tehdy byl Rosický zraněný. „Jsme každý úplně jiný. Jasně, hrajeme stejný post. Ale já nejsem Rosa. Navíc je potřeba vidět i výkonnost celého týmu v dané fázi zápasu,“ připomíná Kolář a zdůrazňuje, že trenér může vybírat i z dalších variant. „Nabízí se nasazení Jardy Plašila či Petra Jiráčka,“ nepřímo naznačuje plzeňský borec zřejmě nejpravděpodobnější variantu.

Jarní kometa z Plzně nervozitu nezná

Třetí možností k zalátání mezery po Rosickém je využití plzeňského Vladimíra Daridy. Z hlediska jarní výkonnosti by šlo o zcela logické řešení. Společně s Limberským měl totiž z kádru Západočechů největší fazónu.

Jenže reprezentační trenér není příznivcem radikálních změn. A sázka na jednadvacetiletého benjamínka by odporovala Bílkově konzervativnějšímu vyznání. „Z tréninku se sestava vypozorovat dala, ale pochopitelně ji neřeknu,“ směje se Darida, při jehož nasazení by trenér posunul Plašila na post podhrotového hráče a Jiráček by zůstal vpravo jako proti Řecku.

Ač má Darida na kontě pouhé dva reprezentační starty z přípravných duelů před šampionátem, význam zápasu by ho nesemlel. „Nejsem typ, který trpí nervozitou,“ ujišťuje Darida, jenž si uvědomuje, že bitva s Polskem může být poslední šancí dostat se na mistrovství do hry. „Chtěl bych ukázat, co umím,“ přeje si přesvědčit, že necestoval do Polska jen na výlet.

Odmítá, že by neunesl význam zápasu, v němž budou nervy hrát velkou roli. „Zažil jsem podobnou situaci na podzim proti AC Milán v Lize mistrů. Střídal jsem už v prvním poločase Petra Jiráčka. I tenkrát jsme potřebovali minimálně bod, abychom prošli ze skupiny do další fáze. A podařilo se,“ připomíná Darida, že přinesl Západočechům štěstí a do klubové kasy milióny. Bude šťastným žolíkem i proti Řecku?

Reklama

Související témata: