Hlavní obsah

VIDEO: Vratislav už zase nepatří Čechům, fanoušci se ale snaží

dos, zp (Vratislav)Sport.cz

Již druhý týden je polská Vratislav znovu městem náležícím k zemi Koruny české. Nejenže si místní náležitě považují toho, že jeden z účastníků EURO 2012 zakotvil právě u nich, a náležitě českým fotbalistům fandí. Za Bílkovým mužstvem sem vyrazily i tisíce příznivců z domova. Tento víkend je však všechno jinak – v sobotu večer se tady hraje bitva Čechů s Poláky. Pro pořadatele šampionátu je to historický zápas, v ulicích jsou tedy Poláci logicky v přesile.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Polská fanynka před zápasem s Českou republikou v centru Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Čeští a polští fanoušci ve fanzóně

Čeští a polští fanoušci před stadiónem

Jakmile se polský nároďák v pátek přesunul z Varšavy do Vratislavi, stala se tato metropole Slezska zároveň hlavním městem celé země.

„Je to historický zápas! ‚Orli' budou mít večer proti Čechům nejgigantičtější podporu v historii," hlásá reportér stanice TVN 24.

Poláci ještě nikdy v historii mistrovství Evropy neprošli do vyřazovacích bojů. Teď jsou si jistí, že na jejich domácím šampionátu se to změní. „2:1," tipují výhru domácích ti opatrnější. „3:0, v nejhorším 3:1!" kasají se ti odvážnější.

Napilno má i reportér z Prahy. Pózuje v podchodu stanice metra Můstek, kde Seznam.cz nechal instalovat program šampionátu a k jednotlivým zápasům se dopisují jejich výsledky.

„Tady bude u Čechů večer velká nula – a u Poláků cokoliv jiného," ujišťuje polský reportér, aby nevybočoval z celonárodního nadšení. Vždyť i kamenní velikáni, jimž se ve Vratislavi dostalo soch na největších náměstích, mají na sobě momentálně fanouškovské šály a vlajky...

Sivok čeká přátelštější atmosféru než v Turecku

„Vratislavi můžeme jen poděkovat, od začátku se tady cítíme jako doma. Ale hrajeme o postup ze skupiny proti domácím, tak je jasné, komu budou místní fandit tentokrát," usmívá se brankář Petr Čech.

Český nároďák by měl být dost zkušený na to, aby hektické atmosféře na Městském stadiónu nepodlehl. „Hodně se třeba psalo o tom, co nás čeká v Černé Hoře. A stejně jsme odvetu baráže zvládli," poukazuje obránce Tomáš Sivok.

Během angažmá v Besiktasu Istanbul si zvykl na mnohem větší divočinu. „Tam se každé istanbulské derby mění ve válku. Turci jsou fanatičtí, tady čekám přece jen přátelštější atmosféru. A nemusíme mít obavy, že by někdo vbíhal na hřiště," srovnává turecký legionář.

Však také reportéři oceňují, že čeští fanoušci vycházejí s polskými velmi dobře. A snaží se ze všech sil, aby byli i v menšině náležitě slyšet. Bitky, které provázely zápas Polska s Ruskem, se snad v sobotu večer opakovat nebudou.

„Věřím, že atmosféru zvládneme. Pod tlakem jsme dva roky, tak jsme si zvykli... Pokud jde o našeho soupeře, pro Poláky může být vybičované domácí prostředí ošidné. Může to mít na jejich hráče pozitivní, ale i negativní vliv," doufá Sivok, že by Blaszczykowski, Lewandowski a spol. nemuseli svoji roli zvládnout.

Reklama

Související témata: