Hlavní obsah

Fanoušci na Staroměstském náměstí dostali postupový dárek a slavili

Dárek v podobě postupu na mistrovství Evropy ve fotbale připravili pražským fanouškům čeští fotbalisté. Pražské Staroměstské náměstí, kam k obří obrazovce přišlo podle odhadů policie 2500 lidí, i jeho přilehlé okolí propukly po zápase s Polskem v jásot. Do poslední chvíle se však ve tvářích diváků zračilo i přes vedení 0:1 napětí, protože polští fotbalisté bojovali v domácím prostředí ze všech sil. Situace zcela na konci duelu, kdy Michal Kadlec vyhlavičkoval nebezpečný polský výpad, nahnala všem hrůzu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci na Staroměstském náměstí

Článek

V případě vyrovnání by Češi nepostoupili, což by téměř již slavící a ve vlajkách zahalení fanoušci těžce nesli. Se závěrečným hvizdem píšťalky ale všem spadl kámen ze srdce a náměstím se rozléhaly známé pokřiky "Češi, Češi!" a "Hoši, děkujem!".

"Bylo to napínavé, Poláci nás ke konci dost tlačili, ale zvládli jsme to. Snad se nám bude dařit i v dalších zápasech," radovala se mladá fanynka Tereza.

Smutní od velkoplošného plátna naopak odcházeli příznivci polského týmu. Radost jim neudělal hlavně Petr Jiráček, autor jediného gólu.

Mnozí milovníci fotbalu měli pomalované tváře vlajkami, využili totiž stan, který nabízel bezplatný fotbalový "make-up". Českou vlajkou se ale nechali pomalovat také turisté ze zahraničí, kteří pak své tváře nastavovali objektivům fotoaparátů svých kamarádů.

Před zápasem diváky naladily hudební skupiny z Polska - Akurat a Woo Woo. Koncert v aréně Hyundai Fan Park Praha se konal v rámci česko-polského večera, jehož součástí byly i soutěže. Vystoupení tanečnic vyplnilo přestávku mezi poločasy. Po klání se diváci rozešli slavit do okolních restaurací, centrem se i dlouho po skončení zápasu rozléhaly pokřiky.

Podle policie neprovázely akci na náměstí žádné výtržnosti. "Nemáme hlášený žádný incident. Ve spolupráci s městskou policií budeme ještě situaci monitorovat," řekla ČTK mluvčí policie Andrea Zoulová.

Reklama