Hlavní obsah

Teď chceme medaili, pravil po postupu Bílek a odvolal přání narazit ve čtvrtfinále na Němce

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz

Dvacet sekund zůstal v hlubokém předklonu. Možná ještě o chvíli déle. Jako by si trenér české reprezentace Michal Bílek užíval naplnění své šampionátové touhy. Jako by u lavičky vstřebával slastný pocit, že přece jen naplnil sen, který před cestou na EURO měl. Mužstvo úskalím skupiny provedl a postoupil s ním do čtvrtfinále. Zatímco jeho svěřenci si v rohu hřiště užívali aplausu bouřícího sektoru českých fanoušků, on byl v ten moment jako by ponořen sám v sobě.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Trenér reprezentace Michal Bílek se raduje z postupu do čtvrfinále šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Čeští fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále.

Cítíte obrovskou satisfakci, že jste navzdory nedůvěře a pochybnostem šampionátovou misi splnil a s mužstvem do čtvrtfinále postoupil?

Hlavně jsem rád, že jsme vyhráli a jdeme dál. Negativní reakce fanoušků, které na mou adresu dopadaly, trvají dlouho a já je ovlivnit nemohu. Nepotřebuji, aby lidi vyvolávali mé jméno, pro mě je podstatné, že mužstvo zápas zvládlo, Poláky porazilo a je ve čtvrtfinále.

Co se vám honilo hlavou, když jste stál před střídačkou v hlubokém předklonu?

Obrovský pocit štěstí, že fanoušci jsou tak nadšení. Proto jsem fotbal hrál, proto ho dál dělám.

Před šampionátem jste si přál postoupit ze skupiny, ve čtvrtfinále narazit na Němce a skolit je. Trváte na konfrontaci s Němci i teď?

Teď bych se jim raději vyhnul, takže vyslovené přání beru zpět.

Jak složité pro vás před zápasem bylo, když jste definitivně zjistil, že se zraněným Rosickým nemůžete počítat?

Pokud chybí takový hráč, jako je Tomáš, je to pokaždé citelná ztráta. My však dokázali vyhrát i bez něho a se situací jsme si poradili, stejně jako v závěru kvalifikace. I proto, že Kolář podal velice dobrý výkon.

Srdcem a motorem mužstva však byl docela určitě Jiráček, vyhlášený mimochodem nejlepším hráčem utkání...

Jsem moc rád, že se dostal do patřičné pohody a formy. Na začátku soustředění na něm bylo patrné, že ve Wolfsburgu v závěru jara nehrál, každým tréninkem a zápasem však jde jeho výkonnost nahoru, což proti Polsku potvrdil.

Hodně pomohl i Hübschman, s nímž se od jeho návratu do sestavy v zápas  s Ruskem defenziva radikálně zlepšila...

Hübschman  je vysloveně defenzivním záložníkem, takže jeho přítomnost je pochopitelně znát. Dozadu ale hrálo daleko zodpovědněji v porovnání s prvním zápasem proti Rusům všech pět hráčů ve středové řadě. Bylo to nutné, protože jsme věděli, že Poláci mají úžasnou pravou stranu a my ji musíme zavrít.

V úvodu zápasu měli navrch Poláci, ale od 25. minuty jste je už k ničemu nepouštěli a po změně stran jste je už vyloženě přehráli. Čím to, že k takovéto proměně došlo?

Už ke konci prvního poločasu jsme se hodně zlepšili, ale některé situace jsme nedotáhli do konce. Samo sebou že jsme znali průběžný výsledek druhého zápasu ve Varšavě a proto jsem hráče nabádal k trpělivosti. Poctivá hra dozadu se vyplatila, brejky do otevřené polské obrany nám nakonec úspěch přinesly.

Takže jste asi s výkonem svých svěřenců navýsost spokojen...

Strašně moc. Vždyť jsme porazili polský tým v jeho domácím prostředí a navíc v zápase, kdy byl favoritem. My ale utkání zvládli dobře a s výjimkou prvních pětadvaceti minut, kdy jsme se nemohli dostat do hry, jsme byli lepším mužstvem. A to přesto, že jsme po úvodní vysoké  prohře s Ruskem ocitli v hrozně těžké situaci. Hráli jsme však fotbal a prokázali morálku.

Po zápase s Ruskem se na vás sesypala velká kritika, vy jste však víru neztrácel a nakonec svého dosáhl. Kde se ve vás přesvědčení bralo?

Máme hodně fotbalový tým a chceme hrát fotbal. I proti Rusku tomu tak bylo, jenže jsme zapomínali na zadní vrátka. Další dva zápasy jsme však odehráli i směrem dozadu zodpovědně a kvalita, kterou ve svých řadách máme, se projevila.

To ale nemluvíte o zmiňované víře, která ve vás i hráčích byla...

Mužstvo už se ocitlo mnohokrát v hodně těžkých situacích a dovedlo si poradit a vyrovnat se s nimi. Má potřebnou sebedůvěru, která se projevila i proti Polsku. Byli jsme zase pod tlakem, museli jsme vyhrát, ale situaci jsme zvládli. Domů se nikomu z nás nechce.

Jak daleko teď chcete  na šampionátu dojít?

Naším cílem byl postup ze skupiny a to se povedlo. A dokonce z prvního místa, což nečekal nikdo. Teď už se bude hrát o medaili a my ji chceme.

Reklama