Hlavní obsah

Řekové věnovali čtvrtfinále krizí zkoušenému lidu. Ožije osm let stará zlatá vzpomínka?

Varšava/Praha

Fotbal je lék, který na určitý čas dává zapomenout na každodenní trable a starosti. Své o tom nyní vědí Řekové. Země se potýká s obrovskými dluhy a finanční nejistotou, vyloučen rovněž není ani odchod z eurozóny. V sobotním večeru však mohl řecký lid slavit. Tamější reprezentace zdolala favorizované Rusko a spolu s Čechy si zajistila postup do čtvrtfinále fotbalového evropského šampionátu. A dál tak sní o navázání na osm let starý senzační triumf na starém kontinentu.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řečtí fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále.

Článek

„Jsme ohromně potěšeni, že jsme všem Řekům, kteří se potýkají s problémy, dali pocit blaženosti. Na to jsem opravdu hrdý," tetelil se po skalpu Rusů blahem Jorgos Samaras. „Byl to náš první zápas na turnaji, ve kterém jsme hráli jako tým. Vůbec jsme Rusy nepouštěli do šancí. Možná jsme v určitých fázích mohli vypadat unaveně, ale poté, co jsme se dostali do vedení, jsme už soupeři vyrovnat nedovolili," pokračoval sedmadvacetiletý útočník.

Řekové se přitom před závěrečným duelem ve skupině A nacházeli v obtížné situaci. Cennou remízu z otevíracího duelu šampionátu s domácími Poláky devalvovali prohrou s Čechy, a tak postup do čtvrtfinále jim zajišťovala jen výhra nad silným Ruskem.

„Lidem jsme ale po nezdaru s českým týmem nic dokazovat nemuseli. V minulosti už jsme dosáhli tolika výsledků, o kterých si ostatní týmy mohou pravděpodobně nechat jen zdát. Věděli jsme, že nás čeká silný protivník, ale ukázali jsme svůj charakter a kvalitu," radoval se kapitán Jorgos Karagunis, jehož trefa Řekům čtvrtfinálovou bránu otevřela.

I on nezapomněl vzpomenout fanoušky, které postupem potěšili. „Chtěli jsme je dneska udělat šťastnými. Tento postup můžu srovnávat se slavným úspěchem z Portugalska z před osmi let. Doufám, že i dnes měli Řekové na tvářích úsměv," připomínal Karagunis řecké zlaté tažení evropským šampionátem v roce 2004. Karagunis však bude Řekům ve čtvrtfinále nejspíš chybět, proti Rusům totiž viděl druhou žlutou kartu, což automaticky znamená stopku pro další duel. Řecký kapitán však požádal vedení UEFA, aby přezkoumala, zda kartu proti Rusku viděl oprávněně.

O čtvrtfinálovém soupeři Řeků se rozhodne dnes večer po odehrání závěrečných zápasů skupiny B. „Je mi úplně jedno, kdo to bude," nechtěl se zabývat spekulacemi Samaras. „Teď si teprve uvědomujeme, co že se to stalo. Porazili jsme velký tým, jako je Rusko, a dali odpověď lidem, kteří nám nevěřili. Nyní už bychom se ale měli soustředit na další zápas," prohlásil obránce Kyriakos Papadopulos.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: