Hlavní obsah

Prachy se jen hrnou. Česká reprezentace už vydělala 300 miliónů korun

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil (Vratislav)Sport.cz

Strahovská generalita si spokojeně mne ruce. První muž českého fotbalu Miroslav Pelta tuplem, protože po sobotní výhře nad Polskem a postupu české reprezentace mezi posledních osm týmů se peníze do asociační pokladny jen hrnou. Stačilo vyhrát dva zápasy ve skupině, postoupit z vratislavské skupiny do čtvrtfinále evropského šampionátu a na bankovním účtu českého fotbalu přistanou přičiněním Bílkova týmu další čtyři milióny eur, tedy přibližně sto miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští fotbalisté se radují z výhry nad Polskem a postupu do čtvrtfinále ME.

Článek

Vítězný zápas ve skupině totiž UEFA oceňuje rovným miliónem, za postup mezi posledních osm týmů vyplácí bonus ve výši dvou miliónů eur. V tuto chvíli tudíž činí šampionátový profit českého fotbalu rovných dvanáct miliónů eur.

„Už postupem na evropský šampionát jsme vydělali osm miliónů eur," libuje si šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a po martyriu se sháněním peněz pro jablonecký klub přiznává: „Zajišťovat finance pro celý český fotbal je výrazně snazší. Už proto, že má své jisté... Příjmy od UEFA za účast na šampionátu, peníze za televizní práva, finanční participaci partnerů."

Osm miliónů eur, tedy přibližně 200 miliónů korun, vydělala reprezentace postupem na evropský šampionát, další čtyři milióny eur, tedy řádově sto miliónů korun zatím zinkasovala přímo v Polsku.

UEFA je i v krizi za granda

To všechno proto, že navzdory celosvětové krizi fotbal vzkvétá a peníze se mu jen hrnou, takže UEFA se zachovala jako grand a na odměnách pro účastníky šampionátu letos vyplatí 196 miliónů eur. I na mužstva, jež skončí ve skupině třetí, totiž pamatovala a vypsala pro ně vůbec poprvé v šampionátové historii zvláštní bonus milión eur.

„To proto, aby všechny týmy měly patřičnou motivaci až do samého konce," vysvětloval prezident UEFA Michel Platini.

Finanční motivace je skutečně veliká. Postup do semifinále je proto ohodnocen třemi milióny eur, účast ve finále částkou čtyř a půl miliónu, titul evropských šampionů pak sedmi a půl milióny eur.

Nikdo z mužstva nebude škodný

Při takovýchto počtech nebudou samozřejmě škodní ani hráči, ani členové Bílkova realizačního týmu. „Prémiový řád pro reprezentaci jsem zdědil po svých předchůdcích a nic se na něm nemění, protože přístup hráčů ke všem jednáním o dělbě zisku byl a zůstává velice korektní," pochvaluje si Pelta, že se s reprezentací o peníze handrkovat nemusí.

Fotbalisté totiž souhlasili s tím, že se po odečtení všech nákladů spokojí s třiceti procenty čistého zisku, zatímco pětapadesát procent zůstane na Strahově a zbývajících patnáct procent půjde do fondu mládeže a na charitativní účely.

Za Brücknerovy trenérské vlády se přitom reprezentace dělila se svazem o polovinu, resp. pětačtyřicet procent čistého zisku. Z Portugalska přitom přivezla 355 miliónů korun, z Rakouska a Švýcarska před čtyřmi lety 212,5 miliónu.

V Polsku je momentálně na 300 miliónech korun, což ovšem zdaleka nemusí být suma konečná.

Reklama

Související témata: