Hlavní obsah

Ronaldo? Nani? Vždyť jsou to také jen lidé, nemá Gebre Selassie z portugalských hvězd strach

Nijak ho nerozházelo, že ve čtvrtfinálové konfrontaci s Portugalcem bude na jeho straně obrany šmejdit hvězdný Ronaldo z madridského Realu, ani trochu ho nerozhodilo, že bude muset ubránit jednoho ze dvou nejlepších playerů planety, aby česká reprezentace mohla pomýšlet na úspěch a postup. „Vždyť jsou to také jen lidi. A kdybych se jich bál, nemohl bych na plac,“ zůstává nad věcí obránce Theo Gebre Selassie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Gebre Selassie na tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek

Ronaldo, ale třeba i Nani, to jsou playeři, kteří ve čtvrtek večer budou ve Varšavě kmitat po vaší straně hřiště a na vás bude, abyste je uhlídal. Už jste přemýšlel, jak si s nimi poradit?

Hlavně nesmíme dopustit , aby se dostávali do podobných situací, jako v poslední zápase skupiny proti Nizozemcům. V defenzivě si musíme počínat stejně zodpovědně jako v posledních dvou utkáních proti Řekům a Polákům.

To platí samozřejmě pro mužstvo, ale co vaše partitura? To s vámi opravdu nic nedělá zjištění, že proti sobě budete mít jednoho ze dvou nejlepších fotbalistů světa Ronalda?

Ne, fakt ne. Na tamto šampionátu je každý zápas těžký a já je vnímám jak výzvu. Když už jsme se dostali až do čtvrtfinále, nepůjdu přece na hřiště se strachem, že proti mně hraje Ronaldo.

Čím je podle vás právě Ronaldo výjimečný?

Rychlostí, tím, že se nebojí sebrat balón a vyrazit s ním sám, že se stále tlačí do koncovky. I proti Nizozemcům své kvality prokázal, protože měl zase spoustu šancí.

Lze vůbec dopředu přečíst a zastavit jeho kličky a pověstné přešlapovačky nad balónem? Neskočit na ně?

Člověk musí být trpělivý a čekat, až si balon někam posune. Chce to být trpělivý a vydržet, protože jakmile bych po něm okamžitě vyrazil, bylo by to špatné.

Portugalec Ronaldo a Argentinec Messi jsou vnímáni jako nejlepší fotbalisté světa. Který z nich toho umí podle vás víc?

Oba jsou výborní, takže těžko porovnávat. Messi dává přece jen o trochu víc gólů, takže možná on. Ale Ronaldo zase tady na šampionátu dokazuje, v jak výborné formě přijel.

Když jste v neděli večer sledovali Ronalda v akci a nakonec se dočkali Portugalců jako čtvrtfinálového soupeře, vzpomněl někdo z vás na to, že se opakuje šestnáct let stará historie z Anglie? Tehdy také hned v prvním zápase prohra a blamáž, nakonec ovšem postup ze skupiny a ve čtvrtfinále Portugalsko...

Nedívali jsme se na zápas všichni, ale já si na anglickou paralelu vybavil okamžitě. I na čtvrtfinálový zápas v Birmighamu jsem si vzpomněl.

A nad tím, kdo z vašich spoluhráčů by napodobil Poborského vítězný lob, jste také zapřemýšlel?

Máme v mančaftu hráče, kteří jsou schopni něco nečekaného vymyslet. A doufám, že jich bude takových ve čtvrtek ve Varšavě víc.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0