Hlavní obsah

VIDEO: Šmicrovi Portugalci po chuti nejsou. Nároďák má ale lepší partu než my na Euru 96, říká

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, (Vratislav)Sport.cz

Před šestnácti lety byl u toho, když česká reprezentace při slavném tažení Anglií Portugalce ve čtvrtfinále EURO ´96 porazila, teď jako reprezentačnímu manažerovi mu nejsou dvakrát po chuti. „Mají hodně silný tým a ani úvodní šampionátový duel s Němci nemuseli prohrát. Navíc se jim rozehráli Ronaldo a Nani, takže bych se jim býval raději vyhnul,“ přiznává Vladimír Šmicer, že na čtvrteční čtvrtfinále ve Varšavě by bral raději Dány nebo Nizozemce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Šmicer na tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek

Vladimír Šmicer o Portugalsku

Stačil báječný Poborského lob, který Baíu přeplachtil, a fotbalová Evropa byla před šestnácti lety celá paf z toho, že podceňovaní Češi po postupu ze skupiny smrti vyřadili ve čtvrtfinále hraném v Birminghamu i Portugalce.

I tehdy byli silní, i tenkrát měli playery...

„A to měli strašně silný tým se spoustou velkých individualit. Figa, Rui Costu, Paola Sousu, ale třeba i Baíu v bráně. Všechno playeři světové třídy. Proto byli pasování do role favoritů. Stejně, jako je tomu i tentokrát, kdy mají také skvělý mančaft a velké individualitu kalibru Ronalda, Naniho, Pepého, Coentraa v něm," tluče i manažerovi české reprezentace paralela od očí, ale srovnávat sílu tehdejší a současného portugalského mužstva odmítá.

„To fakt nejde. Stejně jako nelze srovnat, jak jsme byli silní my v šestadevadesátém a jak silný je mančaft současný," brání se vyslovit jakékoli soudy. Jedno srovnání ale nakonec přece jen vyřkne...

Nároďák má lepší partu, než měli my

„Kluci tady mají hodně dobrou partu. Lepší, než jsme měli my v Anglii. Drží hodně spolu, protože si prošli dvěma a půl lety, kdy se semkli. A ani po prvním zápase s Ruskem nesklopili hlavy, hráli dál svůj fotbal a věřili, že výsledky přijdou. A přišly," vychvaluje Šmicer konstelaci panující v současné reprezentaci.

Dokonce i borce, který by byl schopen napodobit Poborského a lobem rozhodnout o osudu čtvrtfinále, po chvilkovém uvažování v Bílkově výběru našel. „Podobně šikovný a vyčůraný jako Karel je Honza Rezek, který i na tréninku zkouší lobíčky. Na Rui Patrícia by mohly platit, protože ten se mi zatím jeví jako nejslabší článek portugalské sestavy. Problém je ale v tom, že než se k němu dostaneme, musíme překonat deset dalších článků."

Uhlídat Ronalda? To jde těžko

Ono bude skutečně moc těžké poradit si se zmiňovanými deseti články. Třeba ubránit Ronalda, to bude vyžadovat náramný kumšt. „Brání se fakt těžko, protože umí kličku do obou stran, i když silnější má pravačku. Ale třeba proti Nizozemců trefil tyč levačkou," všiml si reprezentační manažer.

„Než ho nechat jít do středu hřiště, je lepší vytlačovat ho k lajně, aby musel centrovat, nebo střílet z úhlu levačkou. A když už se doprostřed hřiště přece jen dostane, nesmí ho bránit jen jeden bek, ale spolupracovat na jeho eliminování musí celý tým. A stejné to bude při rychlých brejcích Portugalců, které proti Holandsku řešili skvěle."

Podle Šmicra rozhodne čtvrteční varšavské čtvrtfinále zřejmě to, jak se českému týmu povede eliminovat individuality v portugalských řadách.

„Soupeř je favoritem, ale naši kluci teď hrají o všechno. Dostat se dál, mají už jako semifinalisté jistou medaili, a tu chtějí. Od čtvrtfinále přichází na řadu pohárový systém a možné je tudíž všechno," medituje reprezentační manažer a prozrazuje, že šestnáct let starou historii z Anglie současným reprezentantům příliš nepřipomíná.

„Oni tady mají svůj turnaj a zvládají ho dobře," vysvětluje Vladimír Šmicer.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0