Hlavní obsah

Čech o Portugalcích: Stejně jako my si prožili chvíle, které jim dodaly sílu. A nemají jen Ronalda

Nesou se na podobné vlně jako česká reprezentace. Kvalifikaci o EURO si Portugalci neskutečně zkomplikovali, takže museli do baráže, kterou ovšem zvládli suverénně. Na šampionátu v Polsku začali stejně jako Bílkův tým prohrou, ale pak se zvedli, další dva zápasy vyhráli a do čtvrtfinále postoupili. „Stejně jako my si i Portugalci prožili své těžké chvíle, které zvládli a jež jim dodaly zkušenosti a sílu. Je to atraktivní soupeř i proto, že v jeho barvách hrají Ronaldo, Nani či můj spoluhráč z Chelsea Raúl Meireles. Ale i proti nim šanci máme,“ tvrdí gólman české reprezentace Petr Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek

Petr Čech hovoří o Portugalcích

Přesto se tváříte, jako byste nebyl příliš nadšený z toho, že ve čtvrtfinále narazíte právě na Portugalce?

Mezi osmi posledními si už na šampionátu člověk nevybere. Ani Dánové by nebyli příjemným protivníkem, protože tentokrát odehráli skvělý turnaj, Nizozemce porazili a od Portugalců dostali rozhodující branku až pár minut před koncem.

Portugalci s Ronaldem v čele jsou však přece jen o stupeň výš...

Poslali domů Dány i Holanďany, přičemž právě proti Nizozemsku zahráli v posledním utkání skupiny výborně a měli spoustu šancí. Pravdou ale je, že soupeř jim cestu k vítězství umožnil. Nizozemci věděli, že musejí vyhrát alespoň o dvě branky, aby si udrželi postupovou naději, takže po vstřelení vedoucího gólu hru až příliš otevřeli, za což je Portugalci trestali.

S Portugalskem se česká reprezentace utkala před čtyřmi lety v základní skupině na ME v Rakousku a Švýcarsku. Je od té doby tým kolem Ronalda dál? Má větší sílu?

Podle mého určitě, o čemž svědčí ostatně i to, že se v žebříčku FIFA posunul do první desítky. Profituje z úspěchů Benfiky, Porta a Sportingu na evropské pohárové scéně, kde se klubovým celkům v poslední době dařilo jak v Lize mistrů, tak i v Evropské lize, navíc generace mladých fotbalistů v čele s Ronaldem a Nanim dorostla, získala zkušenosti, celý portugalský tým dozrál.

Navíc se Portugalci naučili i bránit, což je v minulosti dost sráželo a na mezinárodní scéně limitovalo...

Hrají skutečně vzadu hodně disciplinovaně a organizovaně. Pepe a Bruno Alves představují důrazné, vysoké a v hlavičkových soubojích výborné obránce, oba krajní beci jsou hodně pohybliví a vydatně podporují ofenzívu, při níž Portugalci využívají individualit kalibru Ronalda, Naniho, Meirelese.

Největší nebezpečí pro vaši bránu bude docela určitě představovat právě Ronaldo, kterého jste dokonale poznal ještě v dobách, kdy hrával za Manchester United. Čím vším je pro gólmana nebezpečný?

Umí vystřelit levačkou i pravačkou a navíc v každé situaci a ze všech pozic, navíc dává hodně gólů i hlavou, v noze má obrovskou ránu. Gólman před ním musí být neustále ve střehu, protože on na sobě stále pracuje a je lepší a lepší. Šedesát gólů, které letos v Realu nastřílel, o tom svědčí. Portugalci ale nemají jen Ronalda, hodně nebezpeční jsou i Nani nebo Meireles.

V poslední době se staly postrachem brankářů i Ronaldovy trestné kopy, neboť dává míčům prazvláštní rotaci, takže zapadnou do brány, aniž gólman reaguje. Dá se jim vůbec čelit?

Lze pouze využít postavení v bráně. Ale samo sebou že nebudu prozrazovat jak...

Portugalskou slabinu by měl naopak představovat brankář Rui Patricio...

Tak to si rozhodně nemyslím.

Jak vzhledem ke všem portugalským přednostem, které jste vyčíslil, odhadujete šance svého týmu ve čtvrtfinálové varšavské partii?

Předem rozhodně poraženi nejsme, a když nám zápas sedne, šanci určitě máme. A uděláme všechno, abychom ji proměnili v postup. Vždyť stačí uspět v jednom zápase a vyrovnáme osm let starý medailový úspěch z Portugalska.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0