Hlavní obsah

VIDEO: Jsem Venca Pilař z Převýšova a Wolfsburg pro mě není potupa, culí se česká hvězda

Vratislav

Odkud přišel a co je zač? Přestože si Václav Pilař zakopal v této sezóně i Ligu mistrů, pro většinu zahraničních expertů byl stále velkou neznámou a na jeho výkony na fotbalovém EURO 2012 teď užasle hledí s otevřenou pusou. Odkud se vzala jedna z hvězd šampionátu? „To nevím, jsem z Převýšova,“ culí se záložník s nevinným odzbrojujícím úsměvem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost Václava Pilaře z vítězství nad Řeckem kontrastovala se zklamáním soupeře

Článek
Fotogalerie

Václav Pilař hovoří o Portugalcích

Dost možná se unáhlil. Po zimní kalvárii tahanic a nejasností chtěl mít brzy jasno a kmenový hráč Hradce Králové hostující v Plzni se upsal německému Wolfsburgu. Ve světle výkonů na mistrovství Evropy má Václav Pilař na lepší klub.

„Je trochu škoda, že Vašek přestoupil již před šampionátem. Tady předvádí vynikající výkony, je psychicky obrovsky silný a odolný. S Poláky na něj hrál Pisczek a měl s ním obrovské problémy, Venca ho často přehrával," myslí si kouč české reprezentace Michal Bílek.

„Malý Messi" je ovšem v klidu. „Kdepak lítost. Jsem rád, že jsem ten krok udělal. Rozhodně to pro mě není nějaká potupa, Wolfsburg je pro mě skvělý tým se skvělými hráči. Vím, že mě chtěli, což je pro mě důležité," ujišťuje. „Za dané situace by se asi ozval i někdo další, ale mohlo to dopadnout i naopak, pokud bychom nepostoupili ze skupiny. Věřím, že se nám tam bude s Péťou Jiráčkem dařit, Wolfsburg navíc nemusí být moje konečná," zasní se.

Messi je nejlepší, Ronaldo skvělý

Momentálně však má před sebou jasný cíl. Chce s nároďákem získat medaili, což předpokládá vyřadit ve čtvrtečním varšavském čtvrtfinále Portugalsko.

„Já si Portugalce přál. Výborní fotbalisté, spousta zvučných jmen. A nejlepší z nich je asi Ronaldo. Bude to hezký zážitek zahrát si během jednoho roku proti Messimu i Ronaldovi," poukazuje Pilař, že duely s Barcelonou v Lize mistrů už má za sebou.

Plzeňáci tak budou moci fundovaně posoudit, jestli je nejlepším fotbalistou světa Lionel Messi nebo Cristiano Ronaldo. „Oba jsou to neskuteční hráči, dali kolem padesáti gólů za sezónu. Dlouhodobě se mi víc libí Messi, asi že se mi líbí také hra Barcelony. Ale je těžké oba hráče srovnávat. I Ronaldo je skvělý."

Výkon portugalské hvězdy v nedělním duelu s Nizozemskem budil respekt. „V posledním zápase měl velkou formu. Dal dva góly, trefil tyčku a měl další šance. Dokázal, jak výborný je to hráč. Musíme si na něj dát pozor. Doufám, že vyjde v našem zápase naprázdno a forma mu nevydrží," přeje si Pilař.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0