Hlavní obsah

VIDEO: Zraněný Rosický se vrátil, ani léčba v Praze však nepomohla, aby proti Portugalcům nastoupil

Vratislav
Aktualizováno

Privátním letadlem se sice Tomáš Rosický za českou reprezentací dnes po obědě z Prahy do polské Vratislavi vrátil, ale je pramálo pravděpodobné, že by ve čtvrtečním čtvrtfinále evropského šampionátu proti Portugalcům nastoupil. „Po sedmi dnech, kdy netrénoval, si nikdo netroufne poslat ho na plac. Natož ho postavit do základní sestavy,“ přiznal manažer národního týmu Vladimír Šmicer, že start kapitána je de facto vyloučený. „A poslat ho do zápasu s obstřikem achillovky, to už se neodváží vůbec nikdo,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický proti Portugalcům pravděpodobně hrát nebude.

Článek

Šmicer hovoří o možném Rosického startu ve čtvrtfinále

Den po vítězném duelu s Polskem a postupu do čtvrtfinále odvezl fyzioterapeut národního týmu Pavel Kolář zraněného kapitána stěžujícího si na bolest achillovky do Prahy, dnes krátce po poledni se soukromým letadlem do Vratislavi za mužstvem zase vrátili. Kapitán se tak připojil zpátky k týmu.

„Tomáš Rosický odletí s mužstvem zítra v poledne do Varšavy a o tom, zda bude moci nastoupit ve čtvrfinále proti Portugalsku, rozhodne až oficiální trénink. Ten se uskuteční od 18 hodin na národním stadiónu," avizoval tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Kapitán se cítí v pohodě, ale...

„V Praze podstoupil na klinice u Pavla Koláře intenzivní léčbu, kterou jsme mu tady ve Vratislavi nemohli poskytnout," vysvětloval manažer národního týmu Vladimír Šmicer Rosického cestovatelskou anabázi. „Jakou anabázi? Do Prahy je to letecky třicet minut."

Pochopitelně že manažer i trenéři žhavili mobily a zajímali se, jak na tom Rosický je. „Cítil se v pohodě, ale dokud nezkusí trénovat, těžko říct, jak na tom doopravdy je," krčil rameny Šmicer.

„Uvidíme, s čím se vrátí. Těžko můžeme vyslovovat nějakou prognózu na dálku," bránili se cokoli předjímat a dopředu odhadovat i oba lékaři mužstva - Petrové Krejčí a Novák.

Ve Vratislavi si kapitán zkusil trénink

Na jednom se doktoři i trenéři s Rosickým dohodli. „Ještě dneska odpoledne si půjde zatrénovat, aby sám posoudil, jak na tom je," prozradil manažer, že pro kapitána je nachystána individuální příprava, podle níž se rozhodne, co a jak dál.

Na možnost, že by Rosický ve čtvrtek večer ve Varšavě proti Portugalcům přece jen vyrukoval, se však tváří značně skepticky. „Šance je skutečně hodně malá. Do takovéhoto utkání nemůže jít po sedmi, osmi dnech, kdy vůbec netrénoval. Alespoň dva tři dny přípravy by musel s mančaftem absolvovat," tvářil se Šmicer značně skepticky.

Obstřik nepřichází v úvahu

„Postavit ho od samého začátku by představovalo obrovské riziko. Roli, kterou má a v prostorech, v nichž operuje, je třeba běhat devadesát minut v jednom kuse."

A že by snad zraněný kapitán vyrukoval do zápasu s Portugalci s obstřikem bolavé achillovky? Podobnou variantu manažer Šmicer resolutně vyloučil.

„Na bolavou achillovku se nedá injekce použít. Bolest by sice otupila, ale hrozilo by, že se Tomášovo zranění zhorší ještě víc. Do takového rizika nikdo z nás nepůjde," odmítl podobnou možnost.

„Pokud to jen trochu půjde, posadí se na lavičku. To pro případ, že by přece jen mohl zasáhnout alespoň do určité fáze zápasu," prozradil Šmicer, o čem s trenérem Bílkem uvažují.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0