Hlavní obsah

VIDEO: Probůh, jen ne penalty, hrozil se Šmicer. Na tréninku exekutoři selhali

Vratislav

Všechny eventuality jsou pro čtvrtfinalisty fotbalového EURO 2012 otevřeny, tudíž i případný penaltový rozstřel. Proto i na úterním uzavřeném tréninku české reprezentace na stadiónu Slasku Vratislav na nácvik pokutových kopů došlo. „Buď máme tak dobré gólmany nebo naši střelci nejsou tak kvalitní. Každopádně bude lepší, když Portugalce porazíme v řádné hrací době,“ hlásil po tréninku manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Jiráček na tréninku české reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Vladimír Šmicer mluví o penaltách

Češi že by se měli bát penalt? Není možné... Vždyť Šmicer s Barošem v roce 2005 a před pár týdny i Čech se právě díky rozstřelu dočkali triumfu v Lize mistrů. O Bělehradu 1976 a titulu mistrů Evropy či rozstřelu v semifinále EURO 1996 ani nemluvě. Ostatně také jedenadvacítka dobyla v roce 2002 starý kontinent díky finálové výhře na penalty...

Přesto by manažer nároďáku tuto dodatkovou disciplínu ve čtvrtek ve Varšavě raději vynechal. „Penalty se dnes klukům prostě nedařily. Slibovali, že v zápase to bude jinak, tak jim musíme věřit," usmíval se Vladimír Šmicer, když ze hřiště mířil do kabin.

Kdo neproměnil, zaplatí

Hráči si však z ničeho těžkou hlavu nedělají. Užívají si pohody, kterou postupem do čtvrtfinále mužstvo získalo. „Penalty jsme trénovali. Každý kopal dvakrát. Teda každý... Já poprvé neproměnil, takže jsem na druhou už raději nešel," přiznával s úsměvem Jan Rezek.

„První kolo proměnili téměř všichni. Před druhým se domluvilo, že neúspěšný exekutor musí do týmové kasy zaplatit určitý obnos, jehož výši nesmím prozradit. A musím říct, že brankáři měli skvělý den. Neproměnil totiž téměř nikdo," přidával záložník působící v kyperské Famagustě další podrobnosti.

Je přesvědčený, že pokud by zápas dospěl k penaltovému rozstřelu, bude výhoda na české straně: „Jdeme do utkání jako outsider, takže pak by pod tlakem byli Portugalci. Navíc my máme v brance Čechína, takže to by je určitě znervóznělo."

Čech si výhry z tréninku nepočítá

Aby ne, když se český gólman koncem května stal hrdinou penaltového rozstřelu v mnichovském finále Ligy mistrů. „V tréninku bez toho stresu je to takové o ... Je to laciné. Jestli penaltu na tréninku dáte, nebo nedáte, je úplně jedno. Kromě toho, že hráče štve, že neproměnil. Je důležité, že si vyzkouší způsob, kterým budou kopat. Ale nejsou pod tlakem, takže podle toho to vypadá. Buď dají všechno nebo nedají nic," přemítal Petr Čech.

Gólmani měli na tréninku při penaltách jasně navrch. „Lašty měl výbornou či spíše výjimečnou bilanci, Jarda Drobný také. I já něco chytil. Ale jak říkám, já osobně to nepočítám. Nevím, jak se k tomu staví ostatní hráči. Na tréninku je pro mě penalta jiná. Chybí kouzlo a atmosféra velkého zápasu. Chybí tam koření. A je to jednodušší. Já když šel kopat, tak jsem svoje penalty také dal," srovnávala brankářská jednička.

Po prodloužení rozhoduje i fyzička

Trenéři už samozřejmě pozorují, komu penalty jdou, kdo si na ně nejvíc věří.

„Je těžké sestavovat případnou pětici exekutorů s takovým předstihem. Záleželo by i na tom, kdo by byl po prodloužení ještě na hřišti. V kvalifikaci penalty kopali Kadlec a Baroš. Myslím, že by mohl i Jiráček, technický je i Kolář a jít by mohl třeba Plašil," navrhuje svoji pětici Šmicer.

Moc dobře ví, o čem je řeč. Dokázal proměnit penaltu i v rozstřelu po finále Ligy mistrů, čímž Liverpoolu přihrál „ušatý pohár". „Nejlepší je vyhrát v normální hrací době. Penalty pak jsou náročné i fyzicky, moc dobře si vzpomínám, jak jsme po prodloužení vypadali. A přidávat si s Portugalci další půlhodinu navrch, to by asi nebylo nic moc," poukazuje Šmicer.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0