Hlavní obsah

Cruyff: Hvězdní fotbalisté neodevzdali Nizozemsku všechno

Amsterdam

Bývalý slavný nizozemský fotbalista a trenér Johan Cruyff označuje za hlavní důvod selhání svých krajanů na mistrovství Evropy nedostatečný výkon hvězdných hráčů. Tým vicemistrů světa, řazený k největším favoritům šampionátu, překvapivě opustil turnaj v Polsku a na Ukrajině po třech prohrách v základní skupině.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Zklamání! Nizozemský brankář Maarten Stekelenburg s Markem van Bommelem po utkání s Německem

Článek

"Příliš mnoho hráčů neodevzdalo na Euru 2012 své maximum a tím mluvím hlavně o největších hvězdách mužstva," uvedl pětašedesátiletý Cruyff ve svém sloupku v listu De Telegraaf.

Bývalé opoře a kapitánovi nizozemské reprezentace se nelíbila především práce záložní řady. "Hlavním důvodem pádu Oranjes byla nedbalá tvorba hry a kažení jednoduchých přihrávek. Pokud se tyhle věci dějí v záloze, tak zbytek týmu trpí také," kritizoval trojnásobný držitel Zlatého míče Nizozemce, kteří ve skupině B podlehli Dánsku 0:1 a Německu i Portugalsku 1:2.

Někdejší hráč a pozdější kouč Ajaxu Amsterdam a Barcelony navrhuje reprezentačnímu trenérovi Bertu van Marwijkovi do budoucnosti hráčské změny. "Bert se nyní musí rozhodnout, kdo je pro něj důležitý. Pokud někdo nechce spolupracovat, tak by měl odejít. Hráči by měli mít příležitost odčinit své chyby, ale pouze v případě, že budou na hřišti přesně plnit pokyny trenéra," doplnil Cruyff.

Reklama

Související témata: