Hlavní obsah

Určitě se najde hráč, který by můj lob také zvládnul, tvrdí Poborský

Vratislav

Slavný lob Karla Poborského, kterým vyřadil ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Anglii Portugalce, znovu ožívá. Autor jednoho z nejslavnějších gólů historie českého fotbalu tvrdí, že by se v současném týmu našel hráč, který by zvládl podobný geniální kousek...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Poborský (vlevo) s šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou

Článek

Vyvolává ve vás nadcházející čtvrtfinále s Portugalskem šestnáct let staré vzpomínky na šampionát v Anglii, kde jste s ním také hráli?

V těchto dnech z těch vzpomínek nevyjdu. Stále mi volá spousta lidí, hlavně novináři snad z celého světa. Všichni se ptají hlavně na můj gól. Potkat Portugalce opět ve čtvrtfinále, to je velmi podobný scénář. A zase nemáme co ztratit, protože favority jsou oni.

Váš lob přes gólmana Baíu se stal symbolem anglického tažení. Je v současném českém týmu hráč, který by si troufl na něco takového?Takový gól je dílem intuice a momentální situace. Nedá se naplánovat. Ale v týmu jsou kluci, které by třeba něco podobného napadlo. Například Plzeňáci, tím myslím i Rezka a Jiráčka, nebo Jarda Plašil.

Má současné české mužstvo na postup?A proč by nemělo mít? Musíme hrát ze zajištěné obrany, rozhodně se nepouštět do ztrát jako proti Rusku. V každém zápase si mužstvo vytvoří nějakou šanci, bude třeba některou proměnit, uhlídat jejich ofenzívu a můžeme jít dál. Hezky se to říká, bude to těžké, ale reálné to je. S námi v Anglii také nikdo nepočítal a zastavili nás až Němci ve finále.

Jak na vás působí současné mužstvo ve srovnání s tím z Anglie?Nemám takovou možnost srovnávat, u mužstva nejsem každý den, ale je z něho cítit obrovská soudržnost. My jsme tehdy také drželi spolu. Podle mne atmosféra v mužstvu bude hodně podobná. Současný tým si prošel velmi těžkým obdobím už v kvalifikaci a baráži, zvládl všechna úskalí, takže i proto působí navenek hodně semknutě.

V čem je jiné tehdejší a současné portugalské mužstvo?      Nedá se to dost dobře srovnat. Portugalci hrají svůj fotbal, jsou techničtí, jejich ofenziva je smrtelná. V kvalitě nebude velký rozdíl. Tenkrát měli Figa, Rui Costu, Sá Pinta, Paula Sousu, Vítora Baíu a další borce. Dnes to jsou Cristiano Ronaldo, Pepe, Nani, Helger Postiga... Oni mají velké individuality pořád. Tou největší je Cristiano Ronaldo. Současné mužstvo je ale vyváženější, má i výbornou obranu.

Největší sílu tedy vidíte v ofenzivě?Určitě. Cristiano Ronaldo a Nani na krajích zálohy, to je veliká síla. Nesmíme jim nechat prostor a zkoušet s nimi hrát otevřený fotbal, to bychom asi dopadli špatně. Nizozemsko nám ukázalo, jak se s nimi nemá hrát. Náš tým má ale také svoje kvality. Portugalci musí, my můžeme a jak říkají hráči, chceme. Soupeř bude pod větším tlakem a za devadesát minut hry udělá každý tým nějakou chybičku. Jen je třeba ji využít.

Reklama

Související témata: