Hlavní obsah

Fotbalisty čeká přesun. Do letadla se jim moc nechce, ale vybírat si nemohou

Vratislav
Aktualizováno

Žádná velká štrapace je nečeká, protože z Vratislavi do Varšavy je to nějakých 350 kilometrů, ale pro reprezentaci představuje i krátký letecký přesun ke čtvrtfinálovému duelu a dvoudenní pobyt v polském hlavním městě příjemné vytržení ze zažitých a s ubíhajícím časem stále více ubíjejících stereotypů. „Však už na ně působí. Před zápasem s Polskem jsme dokonce zvažovali, zda máme na hlavním stadiónu vůbec trénovat, protože kluci už remcali, že je to zbytečné, protože ho dokonale znají,“ prozrazoval reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Jiráček a David Limberský. Fotbalisty ve středu čeká přesun do Varšavy

Článek

Na dva týdny se jim stala domovem Vratislav, ve středu ovšem česká reprezentace balí a stěhuje  se do Varšavy. Samo sebou letecky.

"Je to kousek, ale stejně bych jel raději vlakem nebo autobusem. Dřív mi létání nevadilo, ale čím jsem starší, tím hůře ho snáším. Paradoxně od doby, co hraju na Kypru," přiznával Jan Rezek, že na palubu se mu dvakrát nechce. „Ani já letadlo moc nemusím, ale co nadělám," připojoval se k němu Petr Jiráček.

Osm beden dresů a propriet

Jenže do Varšavy se letí, protože cesta po polských okreskách zabere sedm hodin.

„A někdy i devět. A osobním autem k tomu," poopravuje časový itinerář technický vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, který trasu mezi Vratislaví a Varšavou projel už několikrát. Přesun autokarem proto nepřicházel vůbec v úvahu.

„Hráči musí mít veškerý komfort, protože jedině pak od nich můžeme chtít odpovídající výkon. Je to jako s manželkou - když je spokojená, vládne doma pohoda a nechá mě pracovat," staral se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta o každý detail přepravy na čtvrtfinále i pobytu ve Varšavě.

Pozor, změna! Trávník ve Varšavě je podmáčený

Během úterý se Češi dozveděli, že středeční program musejí dost podstatně změnit. UEFA totiž oběma soupeřům zakázala trénovat na Národním stadiónu ve Varšavě, protože trávník je podmáčený a před zápasem by mohl utrpět velkou újmu.

V českém táboře tak nastal cvrkot a středeční program se musel rychle uzpůsobit. Mužstvo bude od 11:00 trénovat normálně ve Vratislavi, jak je zvyklé. Hráči se pak naobědvají "doma" v hotelu Monopol a teprve v 16:30 odletí do Varšavy, kde kouč Bílek vpodvečer absolvuje tiskovou konferenci.

Kustod výpravy Jiří Šíma tak musel zase přeskládat všechno, co mělo být ve Varšavě zapotřebí. „Tréninkové oblečení, na němž nesmí být na předzápasové přípravě žádné reklamy našich sponzorů, k tomu bundy, tepláky, šusťáky, kdyby se snad náhle ochladilo. A pochopitelně dvě sady dresů pro každého hráče, aby se mohl o přestávce převléknout. Osm beden to zabralo," oddechoval, když vše potřebné nachystal.

Zařídím, lístky obstarám, sliboval Pelta

Vstupenky pro manželky hráčů, přítelkyně či třeba rodinné příslušníky k detailům patřily. „Každý hráč má nárok na jedno místo ve speciálu, který poletí z Prahy na čtvrtfinále a hned po něm se bude vracet do Prahy. Záleží jen na něm, koho do letadla posadí," rozpovídal se manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

„Před čtyřmi lety s námi v Portugalsku zůstávaly manželky celý týden, protože se bydlelo u moře a navíc nebyl problém zajistit jim v Penha Lonze hotel kousek od toho našeho, ale tentokrát to skutečně nešlo logisticky zvládnout," vysvětloval Šmicer hráčům, proč se letadlo s jejich nejbližšími hned po čtvrtfinálové konfrontaci s Portugalci vrátí domů.

„Když ale někdo bude požadovat na čtvrtfinále víc vstupenek, zařídím a obstarám," vysvětloval hráčům nejvyšší svazový boss Pelta, že zmiňovaný limit platí jen pro místo v letadle na lince Praha - Varšava.

„On je totiž problém i v tom, že se v případě postupu vrátíme do Vratislavi jen na tři dny a pak bychom zase hned letěli na Ukrajinu, kde bychom už zůstali," doplňoval Šmicer.

Varšava jako nová motivace

Ve Varšavě si tak mužstvo na Národním stadionu nezatrénuje.

„Je nádherný, takže hráči se už na něj těší. Na Varšavu zrovna tak. Bude to pro ně nový impuls a motivace současně, která by nám měla pomoci duel s Portugalci zvládnout," věří reprezentační manažer, že stejně jako před šestnácti lety v Anglii bude mít i tentokrát čtvrtfinálová konfrontace šťastné rozuzlení.

Reklama