Hlavní obsah

VIDEO: Chceme medaili, vyhlásili Češi. To však musejí ubránit Ronalda

Vratislav

Hvězd mají Portugalci víc než dost. Jedna však září víc než všechny ostatní dohromady - Cristiano Ronaldo. Právě lídr Realu Madrid posunul dvěma góly Nizozemsku svoji reprezentaci do čtvrtfinále EURO 2012 proti České republice. Bílkovi fotbalisté tak jako tak moc dobře vědí, že pokud chtějí ve čtvrtek večer ve Varšavě postoupit a zajistit si medaili, koho musejí uhlídat především.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo se raduje z branky, kterou vstřelil do nizozemské sítě.

Článek
Fotogalerie

Bílek tiskovka

Jaroslav Plašil a Tomáš Sivok o Portugalsku

Favority nejsou, zálusk na medaili však mají veliký. „Aby ne! Čtvrtfinále budeme chtít vyhrát – a v případě postupu do semifinále bychom už měli medaili jistou, protože o třetí místo se na mistrovství Evropy nehraje," usmívá se kouč Michal Bílek.

„Portugalci jsou v ofenzivě famózní. Pro náš úspěch bude klíčové, jak jejich útočnou sílu eliminujeme," uvědomuje si levý bek David Limberský. „Ronaldo je silný, strašně rychlý, sebrat mu čistě míč je hodně těžké. Věřím však, že bychom mu mohli zápas trochu otrávit, pokud by nedostával moc přihrávek a nemohl se delší dobu prosadit. A Pavel Horváth mi určitě pošle nějaká sprostá portugalská slovíčka, abych se ho pokusil trochu vyprovokovat..." přišel Limba s originálním receptem.

Zdvojovat, aby se vůbec nerozběhl

Před čtyřmi lety se to jeho předchůdcům nepovedlo. Češi prohráli na EURO 2008 s Portugalskem v základní skupině 1:3 a Ronaldo jim dal jeden gól. Inkasoval ho Petr Čech.

„Pravá noha, levá noha, rána z dálky, hlavička, souboje jeden na jednoho, trestné kopy. Nikdo z nás teď nechce, aby mu vycházelo všechno. Znamenalo by to, že se prosadí, což my nepotřebujeme. Pokusíme se ho udržet na uzdě," přemítá gólman Chelsea.

V roce 2008 dostal od Ronalda gól také ve finále Ligy mistrů v Moskvě, když ještě rodák z Madeiry válel v dresu Manchesteru United.

„Je výjimečný. Vážně nedokážu říct, jestli je nejlepší na světě právě on nebo Messi. Musíme Ronalda zdvojovat, zdvojovat a zase zdvojovat, aby se vůbec nerozběhl. Pak už je pozdě," radí Čech.

Slabiny nehledejte, má úplně všechno

Většina jeho spoluhráčů si proti Ronaldovi zahraje poprvé. „Spím klidně. Nezdá se mi o něm, ani se ho nebojím. Už jsem ho párkrát viděl hrát, takže celkem mám představu, co od něj čekat," ujišťuje pravý bek Theodor Gebre Selassie, který se bude s Ronaldem utkávat zřejmě nejčastěji.

„Třeba bude mít špatný den a my vyloženě dobrý, na to musíme spoléhat," doufá stoper Tomáš Sivok. „Přečíst ale takového hráče a nachystat se na něj, to je dost těžké. O Rusech jsme třeba věděli, že jejich útočník Keržakov nemá dobrou hru hlavou. To u Ronalda neplatí. On má úplně všechno," poukazuje Sivok.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0