Hlavní obsah

Čech o umění portugalské hvězdy: Ronaldovy střely nejsou výjimečné

Vratislav

Potkávali se pravidelně. Konce vzájemných soubojů byly všelijaké. Dvě nesmazatelné rány však Cristiano Ronaldo, hvězda portugalské reprezentace, strážci české fotbalové svatyně Petru Čechovi uštědřil. Nejprve před čtyřmi lety ve finále Ligy mistrů ještě v dresu Manchesteru United, záhy pak v národním dresu na evropském šampionátu 2008. Zkušeností z minulých střetů hodlá brankář patřící do kádru londýnské Chelsea využít ve čtvrtečním čtvrtfinále ME 2012, aby splatil staré dluhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech sleduje míč před Polákem Wasilewskim.

Článek

Ve čtvrtek česká reprezentace nastoupí ve čtvrtfinále proti Portugalsku, jehož největší hvězdou je Ronaldo. V minulosti jste prohlásil, že je ve vašich očích výše než Messi. Pořád platí dané uspořádání nebo jste po jarním střetu Chelsea s Barcelonou, kde hraje maličký Argentinec, názor změnil?

Jak pokročil čas, tak už jednoho z nich nevyberu. Každý hráč je jiný. Ale oba táhnou svůj tým a dávají spoustu gólů. Oni fakt nejdou srovnávat. Jde o dva nejlepší hráče na světě.

Odborníci neustále řeší Ronaldovy střely a jejich provedení. V čem je při zakončení jiný než ostatní hráči?

Neřekl bych, že jsou jeho rány výjimečné. Ale on na sobě stále pracuje a má obrovskou sílu. Fakt obrovskou. Navíc umí vypálit pravou i levou z každé situace, hlavně téměř pokaždé trefuje bránu. K tomu je velice dobrý hlavičkář. Prostě jde o komplexního hráče.

Hodně gólů dává Ronaldo z přímých kopů. Existuje zaručený recept, jak jeho produktivitu při standardních situacích omezit?

Lze využít postavení v bráně. Ale neřeknu jak. Když ještě hrál za Manchester United a hráli jsme proti nim, připravovali jsme se velmi pečlivě. Existuje cesta, jak ho zastavit. A já věřím, že bude úspěšná. Mám hodně záznamů o jeho dovednostech, tak je mohu využít. Snad mi pomohou.

V čem je v zakončení jiný ve srovnání s Messim?

Nechci je srovnávat. Každý je jiný, jinak hraje, jinak zakončuje. Je to patrné už z jejich způsobu hry, jejich postav.

Ronaldo byl po prvním utkání na šampionátu pod velkou kritikou, ale postupně se zvedl a v posledním zápase s Nizozemskem vstřelil dva góly a hrál excelentně. Bude jeho forma ještě gradovat?

Já doufám, že se proti nám neprosadí. Nikdo nechce, aby se mu dařilo vše, na co sáhne. Nepotřebujeme, aby dával góly dál. Snad ho udržíme na uzdě a budeme mít šanci postoupit. Favorit je jasný. My se pokusíme dokázat, že ne pokaždé vyhrává.

V Chelsea jste se s Ronaldem při jeho působení v Anglii potkal nespočetněkrát. Jaký recept byste dal spoluhráčům na jeho hlídání?

Nesmíte mu nechat prostor. Je strašně rychlý, technický s míčem. Jak se rozběhne a navede balón na obránce, je pozdě. Musí být pořád zdvojený, aby neměl jednoduchou cestu dopředu. Pak záleží na okamžiku případného přečíslení, aby byl tým kompaktní a prostor pro další přihrávku byl zavřený. Je třeba jeho útok zabrzdit. Nic speciálního, kromě zdvojování se nedá vymyslet.

Může být návodem k úspěchu snaha Ronalda vyprovokovat či ho jinak rozhodit?

Myslím, že v tomhle jsou Portugalci všichni stejní. Obecně jsou národy z jihu Evropy hodně emotivní. Umí se rychle naštvat a rychle hodit za hlavu.

Jenže pokud vezmete dva nejlepší hráče světa současnosti v tomto pohledu, Messi se vyprovokovat nenechá.

Protože je jiný než Ronaldo. Stejně jako je jiný Honza Laštůvka a Jarda Drobný ve srovnání s Petrem Čechem. Mají jinou osobnost. Všichni chtějí běhat jako Bolt, ale když budou dělat luk a šíp před startem, nepomůže jim to. Někdo je excentrický, jiný se soustředí, někdo potřebuje k fotbalu diskuze, jiný mlčí.

Zatímco Messi vám ještě při vzájemných zápasech gól vstřelit nedokázal, Ronaldo vás pokořil několikrát. Které jeho trefy se vám vybavují?

Na mistrovství Evropy před čtyřmi lety a ve finále Ligy mistrů. Ale je jedno, jestli mi gól dá. Jde o výsledek. Kdyby mi Messi vstřelil čtyři góly na jaře v Lize mistrů a my postoupili, nebyl bych smutný. Takže pokud mi Ronadlo ve čtvrtfinále překoná a my postoupíme, bude mi jeho trefa fuk. Nejde o to říct, Ronaldo mi nedal gól. Jde o účast v semifinále.

Reklama