Hlavní obsah

VIDEO: Kanonýr Rooney je zpět, jásají Angličané po gólovém comebacku hvězdného útočníka

V závěru evropské kvalifikace dostal anglický fotbalista Wayne Rooney s Černou Horou červenou kartu a nebylo jasné, zda na závěrečný turnaj vůbec odcestuje. UEFA mu nakonec snížila trest na dva zápasy a kanonýr Manchesteru United tak mohl stihnout úterní poslední duel skupiny D s Ukrajinou. A vyšel mu náramně: v úvodu druhé půle vstřelil jedinou branku utkání, která vynesla Albionu prvenství ve skupině.

Vítězný gól Wayna Rooneyho proti UkrajiněVideo: You Tube

 
Článek
Fotogalerie

"Rooney má charakter. Všichni víte, co je zač a co dovede. Znáte jeho kvality a on to opět naplno ukázal. Předvedl mimořádně disciplinovaný výkon. S Welbeckem pracovali v útoku skvěle," řekl po zápase trenér Roy Hodgson, který Rooneyho navzdory dobrým výkonům ostatních útočníků vrátil do sestavy. A ten se mu odvděčil.

Z Rooneyho gólového návratu měli radost také spoluhráči. "Na Wayna byl velký tlak. Ale on se s tím vyrovnal, a když jsme ho potřebovali, tak tu byl. Je pro náš tým i celý národ velmi důležitý," prohlásil anglický kapitán Steven Gerrard. "Vrátil se typicky, svým typickým gólem. To mu určitě hodně zvedne sebevědomí," podotkl brankář Joe Hart.

Gólovou pozici neměl nijak těžkou

Rooney neměl před vítěznou brankou těžkou pozici. Po Gerrardově centru k němu přes domácího zadáka a brankáře proletěl míč na zadní tyč a šestadvacetiletý útočník nemohl zblízka hlavičkou minout. Na velkém turnaji předtím naposledy skóroval jako osmnáctiletý mladík na Euru 2004.

"Samozřejmě jsem nadšený z gólu i z výhry. Na šampionátu jsem dlouho gól nedal," řekl Rooney. "Celý tým hrál fantasticky, soupeře hnalo publikum, ale my jsme skvěle bránili. Zasloužili jsme si vyhrát," uvedl nejlepší střelec Hodgsonova výběru.

Přijdou i další trefy?

Angličané věří, že si Rooney nechal střeleckou formu i na nedělní čtvrtfinále s Itálií. "Pokud bude pokračovat v takových výkonech, můžeme dojít daleko," mínil Gerrard. "To, že odehrál přes 80 minut, mu pomůže, aby šel do dalšího utkání s ještě větším sebevědomím," prohlásil Hodgson.

Podle Rooneyho bude Anglie ve vyřazovací fázi nebezpečná pro každého soupeře. "Myslím, že žádný tým nebude chtít hrát proti nám. Je těžké překonat naši obranu a navíc máme hráče, kteří dovedou v jakoukoliv minutu skórovat. Teď si odpočineme a na čtvrtfinále budeme znovu svěží," dodal.

Reklama

Související témata: