Hlavní obsah

VIDEO: Rosický po problémech s achilovkou poprvé trénoval. Na čtvrtfinále bude nejspíš připraven!

Vratislav

Tomáš Rosický po problémech s achilovkou ve středu dopoledne absolvoval ve Vratislavi trénink s mužstvem. Poprvé od svého zranění v duelu s Řeckem běhal, sprintoval, kopal do míče, hrál fotbal, byť nedělal vše úplně naplno. „O tom, jestli bude k dispozici na zápas, se ale rozhodne až ve čtvrtek, podle toho, jak se bude cítit a jaký bude aktuální stav jeho achilovky,“ mírnil optimismus tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický na tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Trénink české reprezentace

„Víc než týden netrénoval a kromě rotopedu a posilovny nedělal nic. To se může projevit, i když Tomáš je hodně zkušený hráč a pauza ho tolik nepoznamená. Do takového zápasu, jaký nás čeká, je ale třeba, aby byl hráč stoprocentně připravený. Uvidíme, jak se bude cítit zítra. V každém případě to je natolik kvalitní fotbalista, že je pro mužstvo cenný, i když přijde na trávník v určité fázi zápasu,“ přemýšlel nahlas manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Neměli šatnuRozhodnutí UEFA, nepustit na trávník varšavského Národního stadiónu oba týmy, které tam zítra večer od 20.45 hodin sehrají čtvrtfinálový duel, zaskočilo především pracovníky areálu Slasku Vratislav na Oporowské ulici. Hráči totiž neměli k dispozici šatnu a přezouvali se do kopaček přímo na trávníku. Prvních patnáct minut tréninku sice fotografovala asi desítka fotoreportérů, natáčely tři televizní štáby, ale píšící novináři na něm byli pouze dva.

Trénink před polednem trval něco málo přes hodinu. Po protažení a vyklusání přišel fotbálek na půlku hřiště. Ze sestav se ale nedalo přesně určit, jaký má trenér Michal Bílek v hlavě plán. Hráči si pak zastříleli, za mírného deště zkusili nějaké standardky, a zpocení odjeli autobudem do hotelu Monopol. Tam na ně čekal oběd a v půl páté odpoledne poletí směr Varšava. Let speciálem má trvat kolem 45 minut.

Trávník si osahají před utkánímFakt, že si nemohou zatrénovat na Národním stadiónu, je ale nijak netrápil... „Mně to nevadí. Když hrajeme doma Ligu mistrů, trénujeme v našem centru v Cobhamu a na Stamford Bridge jedeme jen na zápas. Pravda je, že my svůj stánek známe, zatímco na varšavském Národním stadiónu jsme ještě nebyli. Půjdeme se tam podívat ve čtvrtek, takže uvidíme, jak stadión vypadá a uděláme si představu až před utkáním,“ konstatoval po předzápasovém tréninku v mixzóně na vratislavském stadiónu gólman Petr Čech.

„Podle mne je lepší, aby byl trávník v dobrém stavu, než aby ho obě mužstva při tréninku rozryla a nekvalitní terén ovlivnil celý zápas,“ dodal.

Podobný názor měli i další dva jeho spoluhráči. „Asi by bylo lepší, kdybychom si tam mohli zatrénovat, ale podmínky jsou pro oba týmy stejné, takže v tom problém nebude,“ nevzrušoval se Petr Jiráček. „Vždycky je dobré, když si můžete před zápasem takříkajíc osahat trávník a blíž poznat prostředí stadiónu, jak třeba svítí světla a podobné věci. Na druhou stranu je to stejné pro oba týmy,“ dodal Tomáš Hübschman.

Portugalci ve výhoděPortugalci jsou přeci jenom v mírné výhodě. Letos 29. února sehráli na varšavském Národním stadiónu přípravný zápas s Polskem, v němž gól nepadl. Právě tímto utkáním bylo nový stadión otevřen. Jeho předání se totiž zpozdilo o více než půl roku kvůli technický problémům. Ještě dva týdny před šampionátem spadl v jedné části tribun kus stropu.

Národní stadión má zatahovací střechu, ale ta při utkání hráčům vadí, protože nemohou dýchat. UEFA proto nařídila, že musí být při zápasech otevřená. Její zavření při průtrži mračen a pak v parných dnech prý způsobilo, že trávník začal žloutnout. Navíc, když byla střecha za deště otevřena, došlo k jeho podmáčení, protože se ukázalo, že drenáže pod ním tolik vody nepojmou...

Reklama