Hlavní obsah

EURO vyhrají Němci. Španělé za nimi dost zaostávají, tvrdí Švancara

Brno

Titul mistrů Evropy získají na šampionátu v Polsku a na Ukrajině fotbalisté Německa. Je o tom přesvědčený útočník brněnské Zbrojovky Petr Švancara.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Německý záložník Mesut Özil (vlevo) gratuluje Mariu Gomezovi ke druhé trefě proti Nizozemsku

Článek

„Němci podávají jednoznačně nejvyrovnanější a nejlepší výkony. Přitom spoléhají na kolektiv, prozatím jedinou jejich větší hvězdou je útočník Gomez. Španělé, kteří obhajují prvenství, za nimi dost zaostávají," tvrdí Švancara.

Zápasy ve skupinách ho nadchly. „Padalo v nich hodně gólů. To se mi pochopitelně líbilo. Nikdo nehrál na 0:0," zamlouvalo se mu.

Švancara si liboval, že v závěrečném utkání skupiny C mezi Chorvatskem a Španělskem nedošlo na remízu 2:2, která by zaručila postup do čtvrtfinále oběma soupeřům. „Novinářské spekulace se naštěstí ukázaly jako liché," rýpl si s úsměvem. „Bylo vidět, že oba týmy hrály na sebe. Chorvati sice nakonec vypadli, ale já jim za předvedené výkony tleskám. Mile mě překvapili," svěřil se Švancara.

Zklamání? Nizozemsko se Švédskem

Hodně ho naopak zklamali Nizozemci a Švédi. „Netvořili jednolitý mančaft. Každý ví, že ve fotbale parta dělá divy. Já jsem se o tom přesvědčil na jaře u nás v Brně," připomněl kapitán Zbrojovky spanilou jízdu jihomoravského celku, která nakonec vyústila v postup do Gambrinus ligy.

Švancara si myslí, že z „naší" skupiny A si postup zasloužilo víc Rusko než Řecko. „Jenže Rusové ve vzájemném střetnutí selhali. Řekové jsou prozatím největším překvapením mistrovství Evropy, avšak jejich styl hry se mně vůbec nelíbí. Jsem zvědav, s čím teď v pátek vyrukují na Německo. Podle mého názoru se utká jasně nejslabší čtvrtfinalista s nejlepším," míní Švancara.

Natěšený je i na další čtvrtfinálové duely. „Čechům v souboji s Portugalci bezmezně věřím. Postup mezi čtyři nejlepší mužstva by nám slušel. A samozřejmě si nenechám ujít ani víkendové zápasy Španělska s Francií a Anglie s Itálií. To budou parádní souboje," má jasno.

Vyřazení pořadatelských zemí šampionát nepoznamená

Švancara věří, že vyřazení pořadatelských zemí nepoznamená další průběh šampionátu. „Byl jsem osobně přítomen utkání Česko - Řecko a atmosféra na vratislavském stadiónu byla naprosto neskutečná. Snad to vydrží až do konce, byť si už Polsko ani Ukrajina na mistrovství nezahrají."

Za dosud největší osobnost ME považuje Portugalce Cristiana Ronalda. „O jeho kvalitách ani nemá smysl se bavit. Zpočátku sice neproměňoval šance, avšak v posledním utkání ve skupině se už trefil. Myslel jsem si, že bude po náročné sezóně unavený, ovšem opak je spíš pravdou," vypozoroval u televize.

Švancara ocenil, jak dobře si ve střetnutí s Ukrajinou počínal anglický kanonýr Rooney. „Rozhodl zápas, což bylo po dlouhé herní pauze obdivuhodné." Naopak ho pořádně zklamali Nizozemec Robben a Ital Balotelli. „Na obou je vidět, že hrají jen sami na sebe, preferují svůj úspěch před úspěchem kolektivu. A i jejich chování je úděsné," vadí Švancarovi.

Reklama

Související témata: