Hlavní obsah

Celý tým vypadá dost strašidelně. A doufám, že to bude ještě horší, vyhrožuje český kapitán

Po dvou dnech, které strávil léčením zraněné achillovky v Praze, je znovu zpátky u týmu. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický neztratil před čtvrtečním čtvrtfinále EURO 2012 s Portugalskem ve Varšavě dobrou náladu a svůj případný start nechává otevřený. „Buď to půjde, nebo ne, nic složitého v tom nehledejte,“ ujišťuje kapitán, který odstoupil po prvním poločase druhého duelu ve skupině s Řeckem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil, Tomáš Rosický a Michal Bílek na středečním tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Trénink české reprezentace

Všichni se ptají, jak na tom kapitán nároďáku doopravdy je. Co jim odpovíte?

Ve středu dopoledne jsem ve Vratislavi absolvoval trénink s mužstvem. O mém stavu se rozhodneme ráno v den zápasu i podle toho, zda moje noha na absolvovaný trénink zareaguje nebo ne. Tohle je otevřené.

Prozradíte něco z tajemného návratu do Prahy?

O nic speciálního nešlo. Náš fyzioterapeut tady zkrátka neměl všechno náčiní, které na mně chtěl zkusit. Jak říkám, nic mimořádného to nebylo.

Po postupu ze skupiny jste nedával moc šancí, že byste mohl ve čtvrtfinále hrát. Jak velká je nyní?

Absolvoval jsem trénink, takže šance je určitě větší, než byla po skupině.

Jak těžké je pro vás vnitřní rozhodování, zda riskovat a nastoupit?

Není vůbec těžké. Buď to prostě půjde, nebo ne. Nic těžkého...

Mužstvo se od začátku šampionátu neholí. Co říkáte poprasku, který jste s koučem Bílkem na tiskové konferenci na Národním stadiónu ve Varšavě především u zahraničních zpravodajů svým zjevem vzbudili...?

Je mi jasné, že celý tým vypadáme dost strašidelně – a doufám, že to bude ještě horší, jak budeme postupovat! A to na tom s trenérem nejsme tak zle, někteří vypadají ještě hůř než my dva...

Říkáte postupovat. Věříte tedy, že konečně porazíte velký tým, jak se to reprezentaci dařilo dříve? Vždyť světového giganta porazila naposledy před pěti lety, Německo...

S tím rozhodně nesouhlasím, tady přece není jen pět velkých mužstev... Řekněte mi definici, jak poznat velký tým?! Na šampionátu jsou všechny týmy silné. Dnešní fotbal je velmi vyrovnaný a rozhodují maličkosti. Teď nás čeká nejsilnější protivník z těch, co jsme tady hráli. Po Španělsku v kvalifikaci bez debat nejsilnější. Nejdeme rozhodně do čtvrtfinále jako favorit, ale cítíme šanci jít dál – a budeme o ni ze všech sil bojovat. Nevzdáme se!

Také proto, že nároďák je teď podobně jako na skvělém šampionátu v Anglii 1996 optimálním mixem legionářů a hráčů z domácí ligy?

Zkušenosti, když hráč hraje venku, jsou vidět. A také na hráčích z Plzně je znát, že prošli Ligou mistrů i Evropskou ligou. Trenér Bílek budoval tento tým dva a půl roku. Vystřídal spoustu hráčů, i Plzeňáky tam ze začátku měl, ale tehdy nás ještě ničím neuchvátili. Až teď, jejich zkušenosti z evropských pohárů jsou zkrátka k nezaplacení.

Portugalci se opírají o Cristiana Ronalda. Hrával jste proti němu v Premier League a naběhal se s ním až dost. Připomenete tyto sprinty mladému Gebre Selassiemu, který bude mít Ronalda na starosti?

No, radši to Theovi pouštět nebudu, aby se nepolekal...

A co se vám vybaví, když se řekne Ronaldo?

Ze zápasů proti němu si pamatuji, že má fantastickou ofenzivu a dozadu se mu nechce bránit. Jenže když má někdo takovou kvalitu, může si dovolit nebránit.

Myslíte, že Ronaldo může získat i Zlatý míč?

To je vždycky strašně těžké předpovídat předem. Jedním z adeptů samozřejmě je.

Reklama

Související témata: