Hlavní obsah

Ronaldo je až dvanáctým nejlepším hráčem světa, nabudil prezident Barcelony Portugalce na duel s Čechy

Varšava

Nazdvihli ho. A pořádně. Portugalští novináři totiž pěkně za tepla tlumočili reprezentačnímu trenérovi Paulo Bentovi prohlášení prezidenta FC Barcelony Alexandre Rosella, že hvězdný Cristiano Ronaldo je až dvanáctým nejlepším hráčem světa. Že prý před ním je celá jedenáctka Barcelony. „Něco takového není správné říkat, takže nemíním toto vyjádření vůbec komentovat,“ viditelně v sobě potlačoval vztek kouč čtvrtfinálového soupeře české reprezentace.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo se raduje z branky, kterou vstřelil do nizozemské sítě.

Článek

Reakci samotného Ronalda se ani portugalským novinářům zjistit nepodařilo, pravdou však je, že on i všichni hráči kolem něho jsou na čtvrteční večerní partii s českým týmem patřičně nabuzeni. Dost možná i proto, aby prezidentovi Barcelony dokázali, jak šeredně se plete.

O radost se chce dělit s celým Portugalskem

„My už tady přece dokázali, že dokážeme dát do těžkých zápasů všechno, v čemž není rozdílu mezi Ronaldem a ostatním hráči, jež v mužstvu mám. A po výhrách nad Dánskem a Nizozemskem, ale ostatně i po utkání s Německem jsme i patřičně psychicky silní a sebevědomí, protože jsme postoupili ze skupiny smrti," vykládal Paulo Bento, jenž právě v předvečer zápasu s českým týmem slavil třiačtyřicáté narozeniny.

„Nejsem v našem velkém kolektivu první, kdo je slaví. Chtěl bych si užít radost hlavně ve čtvrtek, i když o mě nejde. Svou radost by chtěl předat dál. Hráčům, jež tady mám, celému Portugalsku, které se na čtvrtfinále ohromně těší," připouštěl, že nic jiného než výhra nad Čechy a postup do semifinále evropského šampionátu se mu hlavou nehoní.

Jednička? Pro mě je jí Ronaldo, pravil kouč

Jasně že přitom bude spoléhat na Ronalda. Pochopitelně že někde uvnitř kalkuluje s tím, že největší hvězdu jeho týmu vyburcují slova barcelonského prezidenta ke stejně mimořádnému výkonu, jako podal v posledním zápase skupiny proti Nizozemcům, jimž vstřelil dva góly.

"Ronaldo a Messi jsou nejlepšími fotbalisty světa. Oba jsou velice všestranní, ale přitom odlišní. Já osobně ovšem preferuji Ronalda," naznačil Bento, že nemíní reagovat na barcelonské invektivy. I na překroucenou odpověď českého kapitána Tomáše Rosického, že Ronaldo je skvělým útočníkem, jenž ale neumí bránit, reagoval portugalský trenér diplomaticky.

„Každý z hráčů má na hřišti vlastní úkoly. Někdo víc útočí, jiný se zase věnuje defenzivě, protože je zapotřebí využívat kvalit a předností každého jednotlivce a přimět ho, aby určené úkoly plnil. Jedině to nám může přinést úspěch. Proti Čechům i na celém šampionátu," prozrazoval něco ze své trenérské filosofie.

I Cristianovi dávám úkoly, tvrdil Bento

Jasně že to vzbudilo rozruch. Úkolovat Ronalda?  Zatěžovat ho nějakými povinnostmi? Nenechat ho hrát, jak on chce a co právě chce?

„Ale pochopitelně že ho neposílám na hřiště se slovy: Hraj, jak chceš. I Cristiano ode mě dostává přesné instrukce. Je to obrovsky talentovaný fotbalista a já se mu snažím pomoci, jak to jen jde. Poradím mu, dostává informace, řeknu mu, jaké úkoly bude na hřišti plnit, protože týmová strategie je pro nás zásadní. I ve čtvrtfinále tomu tak bude,"  sliboval portugalský kouč Paulo Bento.

Dost možná, že mezi úkoly a instrukcemi povykládá Ronaldovi i o jízlivosti barcelonského prezidenta, aby svou hvězdu motivovat proti Čechům ještě víc.

Reklama