Hlavní obsah

Darida místo Rosického. Trenér riskoval a vsadil před Portugalskem na mladíka bez nervů

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil (Varšava)Sport.cz

Trenér vsadil na Daridu. Jedenadvacetiletý plzeňský mladík, který zatím v reprezentaci odkopal pouhých pětapadesát minut a jen v přátelských zápasech k tomu, by se měl stát Bílkovým trumfovým esem ve večerní čtvrtfinálové partii evropského šampionátu proti Portugalcům. V nominaci se přitom objevil jako náhradník z nouze a původně jen pro soustředění v Rakousku, proti Ronaldovi a spol. však nastoupil v základní sestavě. Vyjde Bílkovi riskantní tah?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Darida přichází na stadión.

Článek

Před čtvrtfinálovou partií s Portugalci si trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek zachoval jako hráč pokeru. Rozhodl se riskovat a všechno vsadil na jednu kartu. Místo zraněného kapitána Tomáše Rosického, který už při dopoledním pokusu zatížit a rozcvičit bolavou achilovku zjistil, že nastoupit nemůže, vsadil na Vladimíra Daridu.

"Darida skutečně nahradí Daniela Koláře," potvrdil už po příjezdu na stadión tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Sestava české reprezentace pro čtvrtfinále s Portugalskem
Čech - G.Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Jiráček, Hübschman, Darida, Plašil, Pilař - Baroš.

Daridovi dal Bílek přednost

Jedenadvacetiletý plzeňský mladík tak nahradil v sestavě svého klubového spoluhráče Daniela Koláře, jenž od druhého poločasu duelu s Řeckem sloužil trenéru Bílkovi jako alternativa za zraněného kapitána Rosického. Darida přitom za národní tým odehrál až dosud jen pětapadesát minut - pětadvacet proti Izraeli na soustředění v Rakousku a půlhodinu proti Maďarům.

„Do obou zápasů však vyrukoval bez nervozity a sebemenšího respektu a naši hru oživil," kvitoval jeho výkon trenér Bílek, a proto mu dal šanci i ve čtvrtfinále proti Portugalcům. Obrovská odvaha nasadit mladíka bez nervů právě do takovéhoto střetnutí.

Kapitán na lavičce pro případ nouze

„Rosický zůstane jen mezi náhradníky na lavičce pro případ, že by v závěru zápasu byla jeho přítomnost na trávníku zapotřebí," prozradil manažer reprezentace Vladimír Šmicer ještě před tím, než trenér oznámil na odpolední taktické přípravě definitivní složení svého týmu.

To se s výjimkou Daridy od předchozích utkání nemění. „Musíme hrát stejně zodpovědně, jako ve dvou předchozích střetnutích proti Polsku a Řecku, poctivě se vracet a neposkytovat Portugalcům prostor ani ve středu hřiště, ani po krajích. Hlavně Ronaldovi," apeloval trenér na hráče.

„A když bude s Ronaldem nejhůř, snažte se ho vytlačit k postranní čáře, aby musel pálit z úhlu," přidával praktické rady i manažer Vladimír Šmicer.

Utkání rozhoduje Angličan Webb, který soudcoval už první zápas českého týmu na šampionátu proti Rusku. Přímý televizní přenos můžete sledovat na ČT4, on-line reportáž pak na www.sport.cz.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0