Hlavní obsah

Ronaldo je jen jeden z třiadvaceti, nemínil trenér Portugalců vynášet a velebit svou největší hvězdu

Varšava

Nemínil Ronalda vynášet do nebes, natož ho pak velebit, i když největší hvězda Portugalců čtvrtfinálovému duelu s českou reprezentací kralovala, všechny ostatní hráče na place převyšovala, aby nakonec zápas vítězným gólem rozhodla. „Mám v týmu třiadvacet hráčů a všem věřím stejně. Od Ronalda až třeba po Lopese či Vianu. Nechci a nikdy proto nebudu mluvit o jednotlivcích a jejich ceně. Nad Čechy jsme vyhráli jako tým. Zaslouženě, protože po dvaceti minutách už jsme dominovali,“ glosoval čtvrtfinálovou partii ve Varšavě trenér Portugalců Paulo Bento.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Autor vítězné trefy a nejlepší hráč portugalského týmu Cristiano Ronaldo

Článek

Ronaldo předvedl ve čtvrtfinále skvělý výkon. Hrál jako záložník, krajní útočník, pohyboval se v šestnáctce, střílel, trefoval tyče a dal i gól.  To jste mu záměrně nechal tolik volnosti?

Vysvětloval jsem už několikrát, že hráči mají na hřišti své úkoly. Ronaldo hrál tak, jak mu nakazovala naše taktika. Dokáže si poradit na jakékoli pozici, především nám je ale užitečný v šestnáctce. V první řadě záleží na tom, jak zanalyzujeme soupeře a co od Cristina požadujeme.

Zpočátku ale jako by se nemohl dostat do tempa ani Ronaldo, ani váš tým...

Prvních dvacet minut pro nás nebylo skutečně jednoduchých, ale znovu jsme dokázali, že dovedeme na průběh zápasu zareagovat. Umíme bránit, dovedeme útočit, postupně jsme na hřišti dominovali a postup si zasloužili.

Co se stalo o poločase, že po změně stran se vaše hra tak výrazně změnila a Čechy jste jasně přehráli?

Byl to úplně jiný zápas, než proti Holnaďanům ve skupině, protože Češi na nás vyrukovali s presinkem už v hloubi hřiště. Ve druhém poločase jsme ale už zase předváděli svou hru a vytvářeli si šance.

Musel jste na své svěřence o přestávce hodně zvyšovat hlas?

Jen jsem jim znovu vysvětlil, co od nich chci a ukázat jim, co je důležité v útoku. Chtěl jsem, aby předvedli, co umí v ofenzivě a věděl, že si šance vytvoříme.

Byl jste překvapený českou defenzivou. Vždyť Bílkovi svěřenci ani jednou netrefili bránu...

Strategie protivníka mě nepřekvapila, byli jsme na ni připraveni. Češi bránili nejen na své polovině, ale po celém hřišti, my navíc museli dávat pozor na jejich rychlé hráče, kteří jsou na tom i technicky dobře. Posledních sedmdesát minut jsme ale měli hru pod kontrolou, takže jsme vyhráli naprosto zaslouženě.

Přál byste si teď v semifinále za soupeře spíše Španělsko, nebo byste raději v Doněcku Francii?

Žádného z těchto protivníků nepreferuji. Jsme v semifinále a odvedli jsme velký kus práce, abychom se tam dostali. Teď prostě musíme dál hrát, jak nejlépe umíme. Věřím všem svým třiadvaceti hráčům stejně. Nechci a nebudu mluvit o jednotlivcích, o jejich ceně, jsme tým, který toho tady na šampionátu už zvládl hodně.

Ale nepopřete, že na finále myslíte...

Samo sebou, je to náš cíl. Teď je to ale padesát na padesát, čeká nás teprve semifinále. Musíme ale věřit. Překonali jsme ale už spoustu překážek, hráli jsme na Ukrajině, na čtvrtfinále se museli přesunout do Polska, teď se na Ukrajinu zase vracíme. Musíme si poradit a vyhrát i další zápas. A je jedno, zda proti Španělsku nebo Francii.

Reklama