Hlavní obsah

Čech: Dva a půl roku jsme skládali nový tým, čtvrtfinále je obrovský úspěch

Sen o medaili se rozplynul, česká fotbalová reprezentace po vyřazení ve čtvrtfinále opouští EURO 2012. Čtvrteční porážka 0:1 s Portugalskem jí vystavila stop, brankář Petr Čech však hodnotí vystoupení národního týmu na turnaji jako velmi úspěšné. Mužstvo se po úvodním debaklu s Ruskem zvedlo, nové tváře získaly neocenitelné zkušenosti. „Ukázali jsme sílu a věřím, že se tým bude jen zlepšovat,“ doufá gólman Chelsea.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech v utkání proti Portugalsku ve čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Češi a Portugalci před zápasem

Loučení fotbalistů s fanoušky

Jak moc vás bolí čtvrtfinálové vyřazení s Portugalskem?

Zklamání je, že jedeme domů. Ale s odstupem času všichni uznáme, že tohle mistrovství Evropy pro nás byl veliký úspěch. Za poslední dva a půl roku jsme skládali nový tým. Dostat se na začátku s novým mužstvem takhle daleko, je veliký úspěch. Myslím, že zkušenosti pro hráče jako je Limberský, Theo, Pilař či Jiráček, Darida, pro něž šlo o první mistrovství Evropy, jsou nedocenitelné. Věřím, že se pozitivně projeví do budoucna, protože brzy začne nová kvalifikace o mistrovství světa, v níž máme velmi těžké soupeře.

Jak byste popsal zápas samotný?

Nikdo nechtěl udělat chybu. Do několika šancí se Portugalci dostali v první půli, ale měli jsme zápas tak nějak pod kontrolou. Ve druhém poločase se to již nedařilo. To si soupeř vytvořil hodně šancí, nám trošku odešly síly. Většinu druhé půle jsme hráli bez míče, nedařilo se nám ho držet. Vyplynulo to z toho, že oni hráli velice dobře. Povedl se jim vynikající zápas. Postoupil lepší tým.

Proč se po přestávce obraz hry tak změnil?

Portugalci nechtěli jít do prodloužení. Bylo vidět, že po přestávce hráli více na risk, chtěli hodně dopředu a rozhodnout. Hned po přestávce měli v první minutě šanci, což je nastartovalo. Tam se ráz zápasu zlomil. Nám se nedařilo držet míč. Měli jsme jisté náznaky šancí, které jsme nedotáhli. A čím více měli oni míč na kopačkách, tím více hrozili. My jsme museli bránit s hodně velkým úsilím, abychom odolali, což nás stálo síly jít dopředu. Proto se ráz utkání změnil.

Mužstvo jste podržel při třech šancích, dalo se ještě změnit vývoj zápasu?

Měli šance v první půli, pak v úvodu druhé. Něco jsem pochytal já, něco kluci zablokovali. Pak dali Portugalci gól z ofsajdu. Věřil jsem, že bychom mohli dovést zápas do prodloužení. O přestávce jsme si řekli, že se budeme snažit uhrát zápas s nulou a čekat na jednu dvě šance z brejku, rohu nebo si třeba vytvořit standardní situaci. Když dali gól, tak míč velmi dobře drželi. My jsme se nemohli do šance dostat.

Portugalci tedy byli nad síly českého týmu?

Hráli skutečně výborně. Odehráli jsme ovšem čtvrtfinále se ctí. Nechali jsme na trávníku všechno, co jsme mohli. Nestačilo to. Byl to pro nás velice dobrý turnaj. Můžeme odjet se vztyčenými hlavami.

O postupu rozhodla především výjimečnost Ronalda?

Vytvořil si hodně šancí. Odolával jsem dlouho. Věřil jsem, že gól už nedá. Ale jak jsem říkal před zápasem, je to komplexní hráč, který umí zakončit nejen oběma nohama, ale i hlavou. I v hlavičkách je velice silný, což potvrdil. Bohužel.

A vaše celkové hodnocení šampionátu?

Po prvním zápase jsme se dokázali zvednout. Vyhráli jsme skupinu. Po porážce s Ruskem jsme byli pod velkým tlakem. Pro nový tým to nebylo snadné. Zvládli jsme to, což je velké pozitivum.

A co teď bude dál...?

Pogratulovali jsme si v šatně k tomu, kam jsme to dotáhli. Věřím, že to není konec. Věřím, že na šampionát navážeme. Věřím, že postoupíme na mistrovství světa, i když naše skupina je hodně těžká...

Skončil někdo v reprezentaci?

Je brzy. Jestli někdo takový bude, tak se to lidé dozví v nejbližších dnech. Všechno je čerstvé, krátce po zápase. Rozhodnutí nebudou padat z hodiny na hodinu.

Co vás teď čeká?

Zavolám na klub, jak dlouho budu mít dovolenou. Jak dlouho si budu moct odpočinout. Pak začne sezóna nanovo.

Jak se vám líbil šampionátový debut benjamínka Daridy?

Není snadné naskočit do tak těžkého zápasu. Ale obstál. Bylo vidět, že má veliký talent. A že v budoucnu s ním reprezentace může počítat. V tréninku ukázal sílu. Fotbalově rychle zapadl do kolektivu. Věděli jsme, že když jde na hřiště, jde nám pomoct. Ukázal to. To je velké pozitivum turnaje, že umí Vláďa takové zápasy zvládnout.

Kdo pro vás byl na turnaji největším překvapením v týmu?

David Limberský. Neměl toho moc odehraného v reprezentaci. Hrál výborně. Ale platí to o všech hráčích, pro něž šlo o první EURO. Pilař, Jiráček, Theo. Všichni si zaslouží pochvalu. Ale Hübschman také. Je na něj spolehnutí. Umí prodat zkušenosti ze Šachtaru. Všichni zaslouží pochvalu, jak jsme došli daleko. Je to pro nás úspěch.

Bylo čtvrtfinále před turnajem vaším osobním cílem?

Chtěli jsme postoupit ze skupiny, přestože nám nikdo šance nedával. Věřili jsme, že máme na to, abychom postoupili. Po průběhu kvalifikace je čtvrtfinále obrovským úspěchem.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0