Hlavní obsah

VIDEO: Čertil se na sudího, trefoval tyče... Nakonec ale stejně rozhodl - Ronaldo je jen jeden

Varšava

Sevřel ruku v pěst a zase ji rozevřel. A hned několikrát po sobě. Pak se rozběhl k nejbližší televizní kameře a poslal do objektivu teatrální polibek. I sám velký Ronaldo nadšeně slavil trefu, kterou poslal Portugalce do semifinále evropského šampionátu. „Já nebyl tím, který o postupu rozhodl,“ vykládal božský Cristiano na své zvyklosti až nezvykle skromně o pár desítek minut později, když varšavská partie s Čechy skončila a tým kolem něho figuroval jako vůbec první mezi čtyřmi nejlepšími týmy mistrovství.

Ronaldo střílí gól českým fotbalistům

 
Článek
Fotogalerie

Čertil se. Rozčiloval, střídavě vzpínal ruce k zatažené střeše varšavského stadiónu, aby si o chvíli později dával do dlaní nagelovanou hlavu. Anebo se dohadoval s anglickým sudím Webbem...

Nejdřív se čertil: Neslýchané!

To když holohlavý sudí z ostrovů posoudil po pětadvaceti minutách čtvrtfinálové partie  jeho kontakt s Kadlecem v Čechově šestnáctce zcela opačně, než si představoval on. Žádná penalta, ale naopak Ronaldův faul. Neslýchané!

Bylo vůbec neslýchané, co si Češi v prvních pětadvaceti minutách dovolovali a jak si troufali. Vždyť i on musel bránit. A dokonce hlavičkovým soubojem vlastnímu gólmanovi pomáhat.

„Všichni v našem týmu mají své úkoly. Ronaldo, stejně jako deset dalších hráčů," nedělal z Cristianových defenzivních povinností vědu trenér Paulo Bento.

Proč také, když si mohl být jistý, že se největší hvězda jeho týmu nakonec stejně prosadí. Nejdříve se ale musela zastřelovat. Levačkou, pravačkou, hlavou, vedle Čechových tyčí i nad ně.

Postupně se zastřeloval

Postupně jeho projektily získávaly na přesnosti. Pár desítek sekund před přestávkou, kdy se obtočil jako úhoř kolem Kadlece a napálil balón do tyče. Čtyři minuty po ní, kdy z trestného kopu napálil opět tyč. A zase levou.

„Je to komplexní hráč, který umí levou, pravou, stejně jako hlavou, dovede si ve vteřině najít prostor, ke všemu pro něho mluví a k fotbalovému kumštu dopomáhá i postava," věděl kouč české reprezentace Michal Bílek, jak těžké bude Ronalda uhlídat.

Osmdesát minut se to jeho svěřencům přesto dařilo. Jediný okamžik však stačil, aby Cristiano předvedl, jak skvělým playerem je. A snajprem také, to se ví.

„S Messim jsou stejně všestranní a skvělí. Pro mě však stojí výš Cristiano," staví svou hvězdu ve srovnání dvou nejlepších fotbalistů planety o stupínek výš portugalský kouč Bento.

Nakonec samozřejmě rozhodl

Věděl a ví proč. I český bek Gebre Selassie to už ví. V osudový okamžik ponechal Ronalda bez dohledu. Na vteřinu, možná dvě. Dopřál mu volnost a prostor k tomu, aby si naběhl na centr Moutinha a ani čarující Čech neměl proti jeho hlavičce šanci.

„Udělal při bránění chybu, to se stává. Ronalda ale nedokázali uhlídat lepší hráči, než je Theo," nevyčítal Gebre Selassiemu vůbec nic trenér Bílek.

Ronaldo osudového zaváhání prostě využil. Tak, jak to dovede jen on a Messi. Možná i proto onen polibek přímo do objektivů televizních kamer. Na sociálních sítích se hned objevilo, že ho doprovodil slovem: Messi. Jiní fanoušci ale odporují a namítají, že to byl Ronaldův vzkaz synovi. V portugalštině: Pro tebe.

„Ten gól patřil celému týmu, který hrál fantasticky a o výhru se zasloužil. Já ho jen vstřelil," pravil skromně, když z rukou chorvatského snajpra Šekularace přebíral cenu pro nejlepšího hráče čtvrtfinále.

„Prvních dvacet minut nebylo v našem podání ideálních, ale pak už jsme hráli dobře, připravovali si spoustu šancí a vyhráli zaslouženě. Zato Češi neměli za celý zápas jedinou příležitost. Alespoň si ji nevybavuji," glosoval čtvrtfinálovou partii i svá gesta zmaru a konečné radosti.

Reklama